Suspenzije u Domu lordova

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspenzije u Domu lordova

Gornji dom britanskog parlamenta suspendovao dva člana zbog kršenja kodeksa ponašanja, odnosno primanja mita. To je prvi slučaj suspendovanja sa funkcije u Domu lordova u poslednjih 350 godina.

Dom lordova, Gornji dom britanskog parlamenta, suspendovao je dva člana, optužena za kršenje kodeksa ponašanja, odnosno primanje mita, saopšteno je u Londonu.

Lorda Pitera Traskota i lorda Tomasa Tejlora, pripadnike vladajuće Laburističke partije, razotkrili su novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sandej tajmsa, koji su im se predstavili kao posrednici i predstavnici jedne strane firme.

Traskot i Tejlor su prihvatili da utiču na svoje kolege u Gornjem domu parlamenta da glasaju za neke amandmane, a da za uzvrat dobiju novčanu nadoknadu od 24.000 do 120.000 funti (127.700 evra) godišnje.

Dom lordova je odlučio da ih suspenduje do kraja sadašnjeg zasedanja parlamenta, koje se završava za šest meseci, kao što je to preporučeno u izveštaju o tom slučaju.

To je prvi slučaj suspendovanja s funkcije u Domu lordova u poslednjih 350 godina njegovog postojanja.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Majkl Martin podneo je juče ostavku i saopštio da će se sa tog položaja povući 21. juna, pošto je bio meta oštre kritike u vezi sa skandalom oko poslaničkih troškova.

Podnošenjem ostavke Martin će postati prvi predsednik parlamenta koji se povukao sa funkcije nakon 1695. godine, kada je Džon Trevor, zbog primanja mita, bio prinuđen da podnese ostavku.

Odluka Martina o odlasku sa položaja skoro sigurno znači da će se održati dopunski izbori u njegovoj izbornoj jedinici u severoistočnom Glazgovu u Škotskoj.

Prema tradiciji, on će posle ostavke u Donjem domu i dopunskih izbora u izbornoj jedinici u kojoj je prethodno izabran, preći na položaj člana Gornjeg doma britanskog parlamenta, Doma lordova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.