Suspendovani arapski poslanici zbog Palestinaca

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovani arapski poslanici zbog Palestinaca

Jerusalim -- Etički komitet izraelskog parlamenta suspendovao tri arapska poslanika nakon negodovanja javnosti što su se sastali s porodicama ubijenih palestinskih napadača.

Hanin Zoabi, Bazil Gatas i Džamal Zahalka iz partije Ujedinjena arapska lista sastali su se sa tim porodicama prošle nedelje da bi pomogli u predaji tela ubijenih. Oni su im navodno odali poštu minutom ćutanja, navode izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je potom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << arapske poslanike na plenarnoj sednici u Knesetu, ocenivšu da su prešli svaku prihvaćenu granicu u demokratskoj zemlji.

On je upitao šta bi se desilo kada bi britanski parlamentarci odali poštu Džihadi Džonu ili kongresmeni SAD napadačima u San Bernadinu. ; Izraelski premijer je upozorio da se to neće prihvatiti i da će se delovati protiv.

"Nećemo prihvatiti situaciju u kojoj članovi Kneseta podržavaju porodice ubica izraelskih civila i stoje u znak sećanja na one koji su ubili našu decu. Postoji granica. Postoji ono što se zove nacionalno poštovanje", rekao je Netanjahu.

Arapski poslanici su odgovorili dobacujući da je Netanjahu "lažov, fašista i huškač".

Zoabi i Gatasu je zabranjeno da prisustvuju sastancima Kneseta i njegovih komiteta četiri meseca, a Zahalki dva.

Zoabi je već bila suspendovana na šest meseci kada je govorila u korist Palestinaca koji su oteli i ubili trojicu izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali 2014. godine, podsećaju izraelski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.