Suspendovan optužen za ratni zločin

Izvor: B92, 28.Mar.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovan optužen za ratni zločin

Beograd -- FHP saopštio da je komandant Žandarmerije Milenko Božović suspendovao pripadnika te jedinice Vladana Krstovića optuženog za učešće u ratnim zločinima.

Fond za humanitarno pravo ujedno je pozvao državne organe da provere dostojnost za obavljanje državne službe svih pripadnika policije i vojske koji su učestvovali u operacijama u okviru kojih su počinjeni zločini nad civilima.

Fond je, međutim, istakao da za razliku od Žandarmerije, Vojska Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstvo odbrane odbijaju da povuku iz aktivne službe oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovida i Rajka Kozlinu, kojima se sudi za zločin nad civilima u selu Trnje u martu 1999.

Kako se navodi u saopštenju Fond za humanitarno pravo je u decembru 2013. uputio zahtev Žandarmeriji da se sa dužnosti udalji Vladan Krstović jer mu je optužnicom Tužilaštva za ratne zločine stavljeno na teret da je zajedno sa drugim pripadnicima 177. vojno-teritorijalnog odreda u selu Ljubenić, u opštini Peć, 1. aprila 1999. ubio najmanje 46 albanskih civila.

Fond ukazuje da se Krstović tereti i za prinudno raseljavanje žena, dece i staraca u Albaniju, paljenje porodičnih kuća i zastrašivanje civila.

"Zahtev je podnet na osnovu člana 165. stav 3. Zakona o policiji koji propisuje da zaposleni u Ministarstvu može biti privremeno udaljen s rada, na obrazloženi predlog rukovodioca, kada je protiv njega doneto pravnosnažno rešenje o sprovodjenju istrage za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, ili pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti i ukoliko bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesima službe", ukazao je Fond.

Fond je identičan zahtev o suspenziji uputio i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću u vezi sa oficirom i podoficirom Vojske Srbije optuženima da su kao pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije učestvovali u ubistvu najmanje 27 albanskih civila.

"FHP do danas nije primio odgovor, ali ministar odbrane Nebojša Rodić je u izjavi dnevnom listu 'Danas' komentarisao zahtev FHP-a rekavši da će Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Vojnobezbednosna agencija postupati isključivo po zahtevu Tužilaštva i suda i da će odgovoriti na sve njihove zahteve kako bi se utvrdilo da li je izvršeno krivično delo ratnog zločina", saopštio je Fond.

Kako se navodi u saopštenju Rodić nije obrazložio odluku da se ne iskoristi zakonska mogućnost za suspenziju optuženih za teška krivična dela zbog narušavanja ugleda Vojske.

Fond za humanitarno pravo podsetio je da su, medju više od 160 optuženih za ratne zločine, deset odsto bili aktivni pripadnici vojske i policije u momentu optuženja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.