Suspendovan nemački biskup optužen za rastrošnost

Izvor: Blic, 23.Okt.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovan nemački biskup optužen za rastrošnost

Papa Franja privremeno je suspendovao biskupa nemačkog grada Limburga zbog skandala oko luksuznog renoviranje njegove rezidencije koje je procenjeno na 31 milion evra.

Vatikan je saopštio danas da će biskup Franc-Peter Tebarc-van Elst dobiti dozvolu da odsustvuje iz svoje biskupije dok traje istraga nemačke crkve.

Vatikan nije naveo da li će biskup Tebarc-van Elst trajno napustiti biskupiju Limburga. Samo se navodi da će novoimenovani biskup Volfgang Reš upravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biskupijom dok je on odsutan.

U saopštenju se navodi da je situacija u biskupiji postala takva da Tebarc-van Elst više nije mogao da obavlja svoju dužnost. Ova odluka Vatikana objavljena je posle sastanka nemačkog biskupa sa papom u ponedeljak.

Biskup je branio troškove za renoviranje, rekavši da je u to uključeno deset različitih projekata i da je bilo dodatnih troškova zbog toga što je zgrada pod zaštitom države.

Biskup Tebarc-van Elst postao je poznat u Nemačkoj kao "luksuzni biskup Limburga" ili "fensi biskup" kada je objavljeno da je na renoviranje svoje rezidencije umesto prethodno procenjenih 13,5 miliona evra utrošio 31 milion evra.

Zvaničnici te biskupije naveli su da je samo za kupatilo u rezidenciji plaćeno 15.000 evra, a za uredjenje bašte 783.000 evra, preneo je Dojče vele.

Kada je počeo projekat renoviranja 2010, troškovi su procenjeni na 5,5 miliona evra, a biskup je kasnije objasnio da je iznos veći jer su izvodjeni dodatni radovi, kao i da je bilo dodatnih administrativnih troškova jer je ta zgrada pod zaštitom države.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suspendovan nemački biskup rasipnik

Izvor: Mondo, 23.Okt.2013

Papa Franja privremeno je suspendovao biskupa nemačkog grada Limburga zbog skandala oko luksuznog renoviranje..

Nastavak na Mondo...

Biskup "deluks" udaljen sa dužnosti

Izvor: RTS, 23.Okt.2013

Franc-Peter Tebarc van Elst, biskup iz Limburga, potrošio 31 milion evra na obnovu svoje rezidencije, zbog čega je udaljen sa dužnosti. Sveta Stolica smatra to prikladnim, dok se ne završi istraga o biskupu, kojeg u Nemačkoj nazivaju "biskup deluks"...Papa Franja udaljio je do daljnjeg sa dužnosti...

Nastavak na RTS...

Papa suspendovao rastrošnog biskupa

Izvor: Danas, 23.Okt.2013

Papa Franja privremeno je suspendovao biskupa nemačkog grada Limburga zbog skandala oko luksuznog renoviranje njegove rezidencije koje je procenjeno na 31 milion evra. Vatikan je saopštio juče da će biskup Franc-Peter Tebarc-van Elst dobiti dozvolu da odsustvuje iz svoje biskupije dok traje istraga...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.