Šuška se da bi Huawei mogao da prevaziđe sankcije SAD, tako što će koristiti SMIC čipove u telefonima

Izvor: Piplmetar.rs, 15.Jul.2023, 02:31

Šuška se da bi Huawei mogao da prevaziđe sankcije SAD, tako što će koristiti SMIC čipove u telefonima

Korišćenjem SMIC čipova proizvedenih u kineskim fabrikama kompanija Huawei mogla bi da prevaziđe sankcije SAD koje su joj zabranile da se služi američkom tehnologijom u svojim uređajima. Huawei tako, do kraja godine planira da se vrati na vodeće tržište pametnih 5G telefona, piše Tom’s Hardware.
Izveštaji nekoliko kompanija koje pokrivaju kinesko tržište ukazuju da je ova kineska firma uspela da razvije alate za dizajn poluprovodnika, a čipovi koje će koristiti biće proizvedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u N+1 proizvodnom procesu fabrike Semiconductor Manufacturing International Co. Oni bi trebalo da budu ekvivalentni čipovima nastalim u proizvodnom procesu od 7 nm.
Aktuelni Huawei P60 Pro telefon oslanja se na Qualcomm platformu kao i na sopstveni Harmony operativni sistem. Sa SMIC čipom, kompanija bi mogla da proizvede jeftiniji telefon za masovno tržište i da poveća prodaju svojih uređaja, a ujedno i stekne iskustvo sa domaćim, kineskim 5G tehnologijama. Uz to, navodno je plan prodaje za ovu godinu povećan sa 30 na 40 miliona telefona.
Ipak, dok prvi telefon sa SMIC čipom ne izađe, nećemo znati da li će on uspeti da parira trenutnom Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 čipset ili novijim čipsetovima.

Shutterstock
Ranije tokom ove godine, Huawei je objavio da je razvio softver za automatizaciju elektronskog dizajna (EDA) koji se koristi za čipove zasnovane na 14 nm i sitnijim procesnim tehnologijama. To je predstavljalo značajan napredak za kinesku EDA industriju, dok kompanija očekuje da će završiti testiranje ovog alata do kraja 2023. i planira da ga koristi za dizajniranje sopstvenih HiSilicon čipova.
SAD je osim sankcija ka Kini koje ograničavaju upotrebu američkih tehnologija, uspela da obezbedi i izuzeće nekih kompanija drugih država od saradnje sa ovom državom. S obzirom na to, Huawei trenutno ne može pristupiti ni najsavremenijim tehnologijama koje koriste tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung. Zbog toga ova firma već neko vreme sarađuje sa kineskim tehnološkim liderom SMIC kako bi čak izgradila sopstvene fabrike i alate koji će se u njima koristiti.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.