Izvor: Nezavisne Novine, 23.Okt.2017, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susam: Zrnca puna zdravlja

Iako mnogi ne znaju, susam zaslužuje da stoji rame uz rame sa bijelim lukom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama.

Može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina susamove sjemenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a donosimo i neke od najistaknutijih dokaza prednosti susama.

Posuta po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.

Susam posut po bijelom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi čak 5.000 godina.

Sjemenke susama mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna.

Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E. Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i liječi nepravilnosti na koži).

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu.

Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani  sezamin i sezamolin. Takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

Kašičica sjemenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i tjestenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se sjemenke izgnječe ili samelju. Samljevene sjemenke pomiješane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je idealna namirnica. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.

Piletina sa susamom

Sastojci

Priprema

Meso isijecite na trake, a zatim ih premažite senfom i začinite vegetom.

Piletinu uvaljati u brašno, umućena jaja, a onda i u mješavinu susama i prezli. Pržite u zagrijanom ulju, a onda ih vadite na papirni ubrus da upije višak masti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.