Izvor: Danas, 27.Jul.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša već ugrozila rod

Zrenjanin - Vreli dani ne pogoduju jesenjim usevima, tako da na banatskim njivama sve više suša uzima danak. Kukuruz je na izdisaju na mnogim poljima, a soja je počela da odbacuje list sa stabljike, muči se i suncokret. Stručnjaci kažu da je navodnjavanje rešenje za prekomernu vrelinu. Ipak, pod zalivnim sistemima samo je malo površina, prema nekim procenama samo 5,5 odsto oranica u Srednjem Banatu ima mogućnost navodnjavanja. To znači da od 240.000 hektara oranica vlagu dobije tek svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << 19. hektar, jer se ukupno navodnjava 13.000 hektara njiva.

- Na većini useva biljke su još uvek u stabilnom stanju jer ima vlage u zemljištu. Tokom proleća i zime bilo je padavina, zbog kojih ima rezerve vode u zemlji. Sušenje donjih listova i loše stanje useva primetno je jedino na kasno zasejanim kulturama, na kukuruzu koga je oštetila zlatica, objašnjava mr Ilija Bjelić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Prema njegovom mišljenju, ove godine će do izražaja doći primena agrotehničkih mera, osnovna obrada zemlje i primena đubriva.. Ipak, glavna dilema je kakav nas rod očekuje. Bilo kakva prognoza vezana za rod je upitna, smatraju poljoprivredni proizvođači, jer suša poskupljuje proizvodnju i time podiže cenu proizvodima, naročito povrću.

- Da li će ova godina među poljoprivrednicima ostati zapamćena samo po pojedinačnim visokim prinosima pšenice ili će se ova lista upotpuniti i dobrim prinosom kukuruza, soje i suncokreta, zavisi od dužine žege koja uveliko smeta usevima, komentar je situacije poljoprivrednog analitičara Čedomira Keca.

Samo na području srednjeg Banata pod pšenicom je bilo blizu 50.000 hektara oranica, a požnjeveno je 315.904 tona pšenice. Prosečan prinos pšenice na okružnom nivou, od 6,5 tona po hektaru, najbolji je rezultat "svih vremena" navodi se u analizi zrenjaninskog novinara Marina Stojina.

- Prosečan prinos bolji je od do sada najboljih iz 1988. i 2013. godine za 120, odnosno 700 kilograma po jedinici površine. Od prošlogodišnjeg proseka ovogodišnji je teži čak 1.800 kilograma, navodi agrarni novinar Marin Stojin.

Odličan kvalitet pšenice

Kvalitet pšenice je odličan, a sa proizvodnjom od 315.904 tona, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, srednji Banat učestvuje ukupnoj proizvodnji pšenice u Srbiji sa 13 odsto. Pšenica je u ovom trenutku glavna berzanska roba na našem tržištu, premda su otkupljivači oprezni i ne žure sa podizanjem cena. Gotovine nema da bi bile otkupljene veće količine pšenice. Cena žita trenutno varira od 17,00 - 18,00 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.