Izvor: Blic, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surovi beg od beznađa

Surovi beg od beznađa

VRANJE - Zbog siromaštva, bolesti, samoće, osećanja izolovanosti, bespomoćnosti, porodičnih tragedija i drugih razloga u sedam opština Pčinjskog okruga prošle godine sebi su oduzele život 23 osobe, a tri su pokušale samoubistvo. Uvidom u spise Okružnog tužilaštva u Vranju dolazi se do podatka da je u Pčinjskom okrugu od 1996. do 2005. godine registrovano čak 228 samoubistava.

Najviše samoubica, ukupno 35, bilo je 2003. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U Vranju je lani bilo 11 suicida, dok u Preševu nije zabeležen nijedan slučaj samoubistva. Najmlađa osoba koja je lani sebi oduzela život imala je 21, a najstarija 83 godine. Petoro samoubica nije bilo starije od 40 godina. Zamenik okružnog tužioca u Vranju Stana Mitić izjavila je da su čak u 19 slučajeva samoubice sebi presudile vešanjem.

- Samoubistva su najčešće obavljena u podrumima, na tavanima ili u izolovanim prostorijama. Jedan čovek se ubio na ogradi groba gde mu je sahranjena supruga, dok je druga osoba okončala život u bunaru. Među samoubicama najveći broj je i ranije imao psihičke smetnje, koje su se manifestovale u povlačenju u sebe i u alkohol. Bilo je i suicida zbog toga što samoubice nisu mogle da prebole smrt bliskog člana porodice, najčešće bračnog druga. Retke samoubice za sobom ostavljaju pisane tragove. Iz relativnog malog broja oproštajnih pisama proizlazi očaj zbog nagomilanih životnih problema. Žena iz Vladičinog Hana se ubila jer ju je godinama maltretirao i tukao sin - rekla je Mitićeva.

- Uzroke porasta broja ssamoubistava treba tražiti prvenstveno u lošem socioekonomskom statusu stanovništva. Kada mladi nemaju oslonca u porodičnom miljeu, prepuštaju se uticaju negativnog okruženja. Usmerenje ka pogrešnim životnim ciljevima i usmerenjima dovodi mlade u zabludu kada uvide posledice takvog životnog stava i tada dolazi do razočaranja i stanja bezizlaznosti, ali i do suicida - rekao je načelnik psihijatrijskog odeljenja vranjske bolnice dr Aleksandar Nikolić.

Psihijatar vranjskog Zdravstvenog centra dr Nela Stanojev ističe da je najveći neuspeh za lekara kada pacijent reši da sam sebi prekrati muke. Direktor Centra za socijalni rad u Vranju Verica Mihajlović-Nikolić rekla je da se ovom problemu posvećuje izuzetna pažnja u Savetovalištu za porodicu u krizi i decu sa asocijalnim ponašanjem. Nevolja je u tome što se osobe sklone suicidu u malom broju slučajeva obraćaju za pomoć ovoj ustanovi. Veselin Pešić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.