Superkompjuteri veličine kocke šećera

Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superkompjuteri veličine kocke šećera

Stručnjaci IBM-a trenutno su posvećeni radu na najmoćnijim procesorima superkompjutera veličine kocke šećera, javlja Bi-Bi-Si.

Ideja je da se mnogo kompjuterskih procesora naslaže jedan na drugi, a hlađenje će se vršiti tako što će između njih kružiti voda. Cilj je, prvenstveno, da se smanji potrošnja energije, a ne samo da se procesori smanje.

Otprilike dva procenta ukupne svetske energije troši se na pravljenje i rad kompjuterske opreme. Dr Bruno Majkl >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz ciriškog ogranka IBM-a i njegov tim već su napravili prototip kako bi demonstrirali princip hlađenja uz pomoć vode. Nazvan "akvasar”, ovaj sistem zauzima prostor ne veći od frižidera. IBM-ovi stručnjaci procenju da "akvasar” može da uštedi 50 procenata energije više od vodećih svetskih superkompjutera.

Ranije su kompjuteri bili skupi, dok danas cena proizvodnje sledeće generacije superkompjutera ne predstavlja problem. Ono što zabrinjava inženjere jeste potrošnja energije, a troškove energije najviše opterećuje proces hlađenja.

"Napravili smo 'akvasar’, sistem koji radi u kutiji punoj procesora. Planiramo da za 10 do 15 godina taj sistem smanjimo na veličinu kocke šećera”, kaže Majkl.

Sa današnjom tehnologijom, za hlađenje standardnog čipa, koji se sastoji od tranzistora teških jedan miligram, potreban je jedan kilogram opreme da bi se rashladio. Dr Majkl i njegov tim došli su na ideju rashladnog sistema uz pomoć vode koja cirkuliše, baš kao što krv cirkuliše kroz ljudski organizam.

CDC/IB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.