Superćelijska oluja stigla u Srbiju: Tuče grad, pucaju gromovi

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 16:26

Superćelijska oluja stigla u Srbiju: Tuče grad, pucaju gromovi

Grmljavina i pljusak počeli su u nekim delovima Beograda, a u prestonici se smrklo za nekoliko minuta.

Nevreme je ovog poslepodneva pogodilo i Zlatibor, gde padaju jaka kiša i grad, koji su praćeni snažnim vetrom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje u 14.55 sati.

"U drugom delu dana promenljivo oblačno, u centralnim i istočnim predelima suvo, u ostalim krajevima posle podne mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će biti izraženiji na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje gde se ponegde očekuje i veća količina padavina za kratak vremenski period ( između 10 i 20, a ponegde i do 30 mm pri pljusku), grad i kratkotrajno jak i olujni vetar".

"Prva današnja superćelija se definiše na Zlatiboru i mogla bi da krene na Arilje u narednih 45 minuta i na prostor između Guče i Ivanjice. Jak grad iz ove oluje", navode iz Hailz Srbija.

Zlatibor je na udaru snažnog olujnog nevremena praćenog gradom, a centar Zlatibora već je poplavljen, ulice su prave reke.

Snažno nevreme je pogodilo Zlatibor. Osim jake kiše i snažnog vetra, padao je i grad čije su ledenice bile veličine teniske loptice.

U Beogradu zbog velike količine vode na nekim deonicama ne mogu ni autobusi da prođu.

Jako olujno nevreme tokom popodnevnih sati pogodilo je sam centar Zlatibora. Jak krupan grad za samo nekoliko trenutaka obeleo je Kraljev trg i glavne ulice. Saobračaj se odvijao otežano.

"Reka vode tekla je ulicama, a grad sipao kao iz rukava. Sva sreća pa je kratko trajalo, pa su se nakon toga voda povukla i stanje koliko-toliko normalizovalo. Gledali smo samo da se sklonimo od krupnog grada. Kad je sve stalo, sa strahom smo išli ka parkingu ptajući se šta nam je sa autom, ali na svu sreću nije oštećen od ledenica", rekla je za RINU Maja Babić iz Čačka koja se u trenutku nevremena našla u centru Zlatibora.

Jako nevreme pogodilo je i pojedina sela u okolini Zlatibora, a grad je pričinio štetu na voću i povrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.