Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suočavanje sa Srebrenicom

Beograd -- Nakon objavljivanja snimka i zahteva NVO da Skupština raspravlja o deklaraciji o Srebrenici nije jasno da li će se to dogoditi.

Naime, predsednik Skupštine Predrag Marković nije mogao da stavi predlog deklaracije na dnevni red iz proceduralnih razloga, odnosno zato što takav zahtev mora da podnese određeni broj poslanika, a ne nevladine organizacije.

Marković je najavio da će sledeće nedelje razgovarati sa šefovima poslaničkih klubova o novoj rezoluciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On je za B92 rekao i da moraju na zakonit način da se osude svi zločini, ali i da Skupština Srbije nije nadležna da raspravlja o pojedinačnom događaju koji se zbio van njene teritorije.

Ministar pravde Zoran Stojković, u izjavi za B92, složio se s tvrdnjama predsednika republičkog parlamenta: "Tu više dileme nema, ja sam siguran da će se doneti neki valjan akt da se zaista osude svi zločini i da svi odgovaraju. Mislim da je to bitno zbog samog našeg suočavanja. Ako mi osudimo sve zločine, svi koji budu otkriveni i budu procesuirani, oni treba da odgovaraju ovde i da se narod suoči s tim, jer samo tako postajemo svesni šta se dogodilo u prethodnom periodu."

Predsednik Beogradskog centra za ljudska prava, jedne od nevladinih organizacija koja je podržala tu rezoluciju, Vojin Dimitrijević, kaže za B92 da način odbijanja rezolucije pokazuje da političari nisu svesni da sve to ima dublji moralni značaj : "Tu se ne može govoriti ni o čijim političkim poenima, jer neko ko nije politička stranka ne može ni da stiče političke poene na osnovu toga. Prema tome, propuštaju se prilike da se pokaže da društvo u Srbiji, Skupština Srbije, vodi računa o tome da je pogođena ovim otkrićima i ja žalim što Skupština to nije stavila na dnevni red i žalim što se gledalo ko to predlaže, a ne da se gledalo o kakvom se otkriću radi"

Ministar Stojković je rekao i da misli da će sudski proces za nekadašnje pripadnike "Škorpiona" biti procesuiran pred domaćim sudovima, kao i da će biti relativno brzo završen : "Pored svih podela, negiranja, bilo postojanja samog zločina, bilo Haškog tribunala, mi smo doživeli da ti predmeti budu procesuirani ovde, završeni, i niste mogli da čujete ni jedan glas koji kaže 'E to nije tačno'. Tačno, ubijeni su nedužni ljudi, tačno, ta grupa je izvršila zločin. Kad se narod suoči s tim, onda budite sigurni da nema nikakve politizacije na bilo čijoj strani."

Podsetimo, do sada su uhapšena četvorica bivših pripadnika "Škorpiona" koji se vide na snimku egzekucije šestorice Muslimana iz Srebrenice. Među njima je i vođa "Škopriona" Slobodan Medić - Boca, a potraga za ostalim osumnjičenim licima se nastavlja. Međutim, kako saznaje "Dnevni avaz", iz pritvora je pušten B. V. iz Trnova, uhapšen zbog sumnje da je direktno povezan sa egzekucijom Srebreničana na području Trnova koju su počinili pripadnici jedinice "Škorpioni". List piše da je on priveden u petak u Tužilaštvo Bosne i Hercegovinei, gde je odbio da da bilo kakvu izjavu nadležnim organima.

Sarajevski list navodi i da je nakon što je odbio da sarađuje s tužiocem, B. V. pušten zbog nedostatka dokaza koji bi potkrepili vezu između njega i "Škorpiona", prenosi FoNet.

Drašković: Hapsiti i suditi

I ministar spoljnih poslova SCG smatra da treba uhapsiti i suditi svim osobama koje su učestvovale u ratnim zločinima, kao i onima koje su komandovale ili ih organizovale, naglasivši pri tom da je treba uhapsiti bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

Vuk Drašković je u intervjuu austrijskoj agenciji APA ocenio da je korisno što se u Srbiji pojavio video snimak ubistva šest srebreničkih Bošnjaka u blizini Trnova i da bi sada u Srbiji trebalo da se pokrene javna kampanja na temu ratnih zločina. On je izjavio i da je stanovništvo Srbije šokirano tim snimkom i ocenio da bi bilo bolje da se on pojavio još pre deset godina, prenosi Beta.

Štampa: Poreklo i posledice snimka zločina

S druge strane, britanska štampa se bavi pojedinostima koje su dovele do objavljivanja video snimka hladnokrvnog ubistva šestorice Srebreničana jula 1995, kao i posledicama koje bi on mogao proizvesti.

U članku koji pokriva gotovo celu jednu stranu, "Obzerver" napominje da snimak predstavlja konačni neoborivi dokaz da je Srbija odigrala ulogu u masakru 7.500 bosanskih Muslimana. List takođe konstatuje da će taj snimak biti i "dragocena municija ne samo na suđenju Slobodanu Miloševiću, već i u tužbi za genocid, koju je Bosna protiv Srbije pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde".

List piše da je napravljeno dvadeset kopija video snimka kada se jedinica "Škorpiona" vratila u Šid posle akcije u istočnoj Bosni. Kada je za kopije saznao komandant jedinice, Slobodan Medić, naredio je da se svaka vrati, ali je jedan od pripadnika jedinice napravio dodatnu kopiju koja je posle više godina stigla u ruke Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u Beogradu. Ona je video kasetu 23. maja predala specijalnom tužiocu za ratne zločine u Beogradu, a kopije su dobili Haški tribunal i srpska televizija, piše "Obzerver", a prenosi BBC na srpskom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.