Izvor: B92, 05.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suočavanje s prošlošću

Beograd -- Bez diskontinuiteta sa starim režimom, političke volje da se opozove nacionalni program i suđenja zločincima nema suočavanja sa prošlošću.

To su u Beogradu ocenjili učesnici panel diskusije "Šta blokira proces suočavanja u Srbiji" u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava. Portparol Veća za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić rekao je da je najbitnije da masovni zločini dočekaju svoj kraj pred sudskim većem i istakao da to može dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "ozdravljenja društva".

Vekarić je naveo da su svi postupci pred tim tužilaštvom izuzetno komplikovani, jer imaju "vremensku distancu", jer su dokazi uništavani ili prikrivani, a i zato što su neki od svedoka ili učesnika događanja mrtvi.

"Ovčara, na primer, obuhvata broj žrtava koliko se u Srbiji ne dogodi ubistava za četiri godine, a to je samo jedan od mnogih predmeta koji se vodi", naveo je on ukazujući na komplikovanost procesa vezanog za suđenja za ratne zločine.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kazala je da suočavanje sa prošlošću pokazuje meru zrelosti srpskog društva i njegovu spremnost da prihvati aktuelne i moderen civilizacijske vrednosti.

Ona je istakla da mora da se uspostavi moralni minimum koji bi omogućio Srbiji da se konstituiše kao država i navela da taj minimunam obuhavata i saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać kazao je da je osnova zbog koje društvo izbegava suočavanje sa zločinima ustvari psihološka potreba čoveka da misli dobro o sebi i naciji kojoj pripada.

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo smatra da je diskontinuitet sa prošlim režimom osnovni uslov za suočavanje sa prošlošću koji je, kako je istakla, propušten zbog čega je došlo do "kolapsa".

Ona je kazala da je Srbija posle 5. oktobra propustila priliku za suočavanje, zbog čega sada nije u stanju da izgradi novi sistem vrednosti i demokratske institucije.

Sociolog religije Mirko Đorđević ocenio je da su u Srbiji u "opticaju mitovi od kosovskog do izabranog naroda koji je žrtva zavere, te da se moderna Srbija neće formirati na novim maršem na Drinu i himnama 'Onamo namo' i 'Tamo daleko'".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.