Sunčevo kamenje

Izvor: Vesti-online.com, 28.Dec.2016, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunčevo kamenje

Vikinzi su oduvek izazivali znatiželju kod ljudi. Njihove rune, mitologija i život odišu magijom. Jedna od misterija koja muči današnje arheologe je takozvano sunčevo kamenje. Legende kažu da su slavni moreplovci sa severa imali specijalno oruđe poput današnjeg kompasa, zahvaljujući čemu nikada nisu mogli da se izgube. Naučnici danas ne pobijaju teoriju da je takvo magijsko kamenje postojalo. Štaviše, smatraju da je kamenje u stvari poseban kristal. Arheolozi su otkrili kristal koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sugeriše legendarne vikinško sunčano kamenje.

Otkriven je na potonulom brodu negde u vodama između Engleske i Francuske. Legende kažu da su Vikinzi sakrili ovo blago kako bi ostali neprikosnoveni vladari voda. Ljubitelji nordijske mitologije spekulišu da im je sunčevo kamenje poklonio sam Odin, vrhovni bog.

Skandinavske zemlje i Vikinzi su verovali da čitav univerzum stoji na granama svetog drveta Igdrasil. Na korenju i granama obitava devet svetova koji su dom najrazličitijim bićima. Midgard je bio svet ljudi, Asgard svet bogova, Vanahajm svet božjih plemena, Hel svet mrtvih, Jotunhajm dom divova, Niflhajm prvobitni svet od leda, Muspelhajm svet vatre, i Svartalfajm svet patuljaka i Alfhajm svet vilenjaka.

Nordijski bogovi su bili zaduženi da čuvaju ravnotežu u svetu i sačuvaju drvo života. Ko je bio izabrani čovek kome je Bog dodelio mudrost sunčevog kamenja i dalje mori osobe "otvorenog" uma.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.