Sunce spržilo ruske žitnice

Izvor: RTS, 21.Avg.2012, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce spržilo ruske žitnice

Rusija je očekivala da ove godine izveze rekordnih 18 miliona tona žitarica. Suša koja je pogodila veći deo Evrope toliko je smanjila prinose da meštani pojedinih žitnih područja kažu da će biti zadovoljni ako im ostane za sopstvene potrebe. Zvaničnici odbacuju mogućnost da Rusija uvede zabranu izvoza žitarica.

Region oko Čeljabinska pogođen je sušom koja od sredine leta muči veći deo Evrope. Meštani pokušavaju da izađu na kraj sa vrućinom i nestašicom vode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Objašnjavaju da imaju jedan bunar za sve kuće iz dve ulice koji je sada prazan.

Vrhunska žitna polja Rusije u dobrim godinama, ne samo da daju prinos dovoljan za lokalne potrebe, već čine i veliki deo ruskog izvoza žitarica.

Šef poljoprivrede regiona Čeljabinsk Vladimir Semjonov objašnjava da je klip dug samo 30 centimetara i da će zbog toga prinos biti od 400 do 500 kilograma po hektaru.

Upravnik farme Valerij Šalaganov kaže da im je zadatak da za zimu spreme celokupnu količinu koja im treba.

"Nećemo imati dovoljno semena, ni dobre prinose, ali to moramo da uradimo da bismo spasili stoku", istakao je Šalaganov.

Prinosi žitarica u prošloj sezoni iznosili su oko 92 miliona tona. 

Optimisti kažu da će biti dobro ako se sada požnje 80 miliona. Što znači da neće biti ništa od izvoza i, najverovatnije, nedovoljno za potrebe cele Rusije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.