Sunce opasnije za muškarce

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce opasnije za muškarce

Muškarci dva puta češće obolevaju od karcinoma kože od žena. Pretpostavljalo se da je uzrok tome veći broj poslova na otvorenom koje muškarci obavljaju. Međutim, najnovije istraživanje dovodi tu pretpostavku u sumnju. Na univerzitetu Ohajo sprovedeno je istraživanje na miševima. A sastojalo se u sledećem:

miševi su ošišani i izloženi ultraljubičastom zračenju u trajanju od deset minuta, tri puta nedeljno, u periodu od šest meseci. Za to vreme razvio se karcinom kože >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i kod muških i kod ženskih miševa. U kasnijem toku istraživanja pokazalo se da su muški miševi dobili tumore kože brže i češće nego mišice. Lekari veruju da je to zbog toga što muška koža i ćelije kože sadrže manju količinu antioksidanasa od ženske.

I na univerzitetu u Nju Meksiku složili su se da postoji velika razlika u građi muške i ženske kože. Ipak, uz mišljenje da su rezultati prethodnog istraživanja tačni, oni ističu da nisu sasvim potpuni. Stručnjaci iz Nju Meksika veruju da je razlika između muške i ženske kože pitanje biologije i da se ne može rešiti uzimanjem antioksidanata ili njihovim nanošenjem na kožu.

E, sad još neko da precizno potvrdi u čemu je sličnost između kože jednog miša i kože jednog muškarca, pa da se baš uplašite. Ovako, ostaje vam uobičajeni savet dermatologa i kozmetičara da se čuvate sunca, onako kako to čine i žene.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.