Sunce jača libido, ali uništava bubrege

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce jača libido, ali uništava bubrege

Svi dobro znamo kako sunce utiče na kožu. Ali ono što je manje poznato to je da sunčevi zraci utiču na celokupan organizam i rad organa. Evo nekoliko činjenica o tome.

Srce

Ograničeno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje jer povećava efikasnost srca. Kako telo pokušava da se rashladi, protok krvi se pojačava. Međutim, gubitak tečnosti, koji mogu da izazovu visoke temperature, otežava rad srca, i kontinuirane visoke temperature povećavaju rizik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od srčanog infarkta.

Varenje

Kada je vreme hladnije, većina kalorija koje unesemo troši se na zagravanje tela. Kada je temperatura vazduha visoka, telo ne treba samo da se zagreva, pa traži manje hrane, odnosno ređa se oseća glad. Stručnjaci kažu da je vrlo važno i dalje se pravilno hraniti i ne preskakati obroke. Posebno je potrebno unositi dovoljne količine vode bez obzira na to da li osećate žeđ ili ne. Kada osetite žeđ, telo je već u početnoj fazi dehidratacije. Unosom dovoljne količine vode smanjićete mogućnost povećanja temperature.

San

Sparne letnje noći mogu dobar san da učine skoro nemogućim. To je zbog toga što se temperatura tela spušta za nekoliko stepeni kada je telo spremno za spavanje. Kako je hlađenje tela leti otežano, organizam teže zaspi. Toplina u vazduhu i loš odabir odeće za spavanje zagreva telo tokom noći, prekida naš san, što nas čini nervoznim preko dana. Najbolji način hlađenja jeste izložiti što veću površinu kože vazduhu. Koristite pamučnu posteljinu, a pre spavanja najbolje bi bilo da sebi priuštite toplu kupku, ne hladnu. Suprotno uvreženom stavu, toplija kupka pomoći će telu da se ohladi bolje nego hladna.

Libido

Onog trenutka kada temperatura poraste, ljudi se razvedre, poletniji su, nose manje odeće i osećaju se privlačnije. Prema nekim teorijama, najzdravija se deca rađaju u proleće, zbog toga se leti iskonski povećava libido.

Hormoni

Telo bez vode koja se pojačano gubi u letnjim danima ne može da proizvede dovoljno hormona. Ali sunce ima pozitivan efekat na proizvodnju nekih hormona poput melanocortina, koji vam pomaže da se osećate privlačnije.

Oči

Intenzivno UV svetlo može da naškodi zdravlju očiju, pa i da izazove privremeno slepilo. Konstantno izlaganje UV zracima može trajno da ošteti vid. Zbog toga je važno nositi naočare sa UV zaštitom. Naočare za sunce se dele u pet kategorija, od 0 do 4. Kategorija 4 je prikladna za skijanje, dok su kategorije 3 ili 2 dovoljne za većinu letnjih dana.

Bubrezi

Kada telo dehidrira, bubrezi pojačano rade, pa ukoliko se ne unosi dovoljno vode, postoji mogućnost njihovog oštećenja. Najbolje bi bilo da leti poštujete piramidu ishrane, a ako ste na dijeti koja isključuje so, naterajte se da pijete dovoljno mineralne vode. Šest do osam čaša vode gotovo da je najvažniji letnji recept.

Mozak

Tečnost koju unosimo ne samo da podstiče hlađenje organizma nego i održava mozak u dobroj formi i funkcionalnim. Mozak se sastoji od 70 odsto vode, pa njen nedostatak onemogućava ispravan rad neurotransmitera, što otežava obavljanje svakodnevnih zadataka. Povišena temperatura iznad 42 stepena Celzijusa može trajno da ošteti mozak, a najugroženiji je deo zadužen za koordinaciju i pokrete.

Stopala i ruke

Ruke i stopala se znoje i na taj način stvaraju pritisak zbog kojeg nam prstenje i obuća postaju neudobni i tesni. Leti je najbolje skinuti sav nakit, a nositi prozračnu i otvorenu obuću od prirodnih materijala.

Koža se teško oporavlja do opekotina

Crvenilo i pojava opekotina od sunca hemijski je odgovor na preterano izlaganje ultraljubičastim zracima. Sunčane opekotine nisu poput normalnih opekotina.

Kada izgorite na suncu, na vašoj koži se događa hemijska reakcija koja uzrokuje svrab, crvenilo, dehidrataciju, bolove, a u težim slučajevima i plikove. Četiri do sedam dana nakon izlaganja koža se smiruje i počinje da se ljušti. To je prirodan način na koji se telo oslobađa mrtvih ćelija, koje mogu da postanu kancerogene. Opekotine mogu da izazovu i oštećenja u ćelijama kože koja ne mogu da se oporave u nekim slučajevima. Ponekad preterano izlaganje suncu može da izazove povišenu temperaturu, opekotine drugog stepena, dehidrataciju, neravnotežu elektrolita, infekciju i šok.

Sunčanje je nekada lek

Sunce je glavni izvor D-vitamina, koji je neophodan za zdrave kosti. Takođe istraživanja pokazuju da je 15-25 posto bolja prognoza raka dojke koji se leči tokom leta od onog koji se leči zimi, a korist od suncanja imaju i pacijenti koji boluju od non-Hodgkinova limfoma, raka koji pogađa limfni sistem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.