Sunakovim konzervativcima zadat ozbiljan udarac

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 11:48

Sunakovim konzervativcima zadat ozbiljan udarac

Britanska Laburistička partija zadala je težak udarac konzervativcima premijera Rišija Sunaka.

Oni su poedili dva nova poslanika u glasanju koje je pokazalo da je opoziciona stranka na putu da pobedi na nacionalnim izborima ove godine.

Dvostruki poraz je podvukao slabu sudbinu vladajuće stranke i neće učiniti ništa da ućutka Sunakove kritičare, koji strahuju da bi se konzervativci mogli suočiti sa potpunim uništenjem na nacionalnim izborima i žele da on >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preokrene kurs.

Ovaj 43-godišnji bivši investicioni bankar borio se da povrati uspeh svoje stranke uprkos tome što se u različitim periodima tokom protekle godine pretvarao u hrabrog reformatora, stabilnog tehnokratu i sada nekoga kome je potrebno više vremena da se "drži plana" jer, on kaže, da plan funkcioniše.

Ali s obzirom da laburisti vode u anketama, Sunak će možda morati da se povinuje zahtevima nekih u njegovoj stranci da sve nezadovoljnijem biračkom telu ponudi konzervativniju platformu pre izbora.

"Osvajanjem ovih torijevskih uporišta, možemo sa sigurnošću reći da su laburisti ponovo u službi radnih ljudi i da ćemo neumorno raditi na ispunjavanju naših obećanja", rekao je lider laburista Keir Starmer u saopštenju

"Torijevci (konzervativci) nisu uspeli. Rišijeva recesija to dokazuje. Zato smo videli toliko bivših birača konzervativaca koji su prešli pravo na ovu promenjenu Laburističku partiju," dodao je on.

Laburisti su poništili ogromnu konzervativnu većinu u centralnom engleskom gradu Velingborou i osvojili mesto sa 13.844 glasa prema 7.408 u, kako je anketar Džon Kertis opisao kao "najgore međuizbore ikada".

U još jednoj pretnji Sunakovoj stranci, kandidat desničarske Reformske partije osvojio je 3.919 glasova, što je znak, rekao je Kurtis, da je "ona sada ozbiljno ušla u izbornu bitku... što potencijalno doprinosi poteškoćama Konzervativci".

U Kingsvudu, u jugozapadnoj Engleskoj, laburisti su pobedili sa 11.176 glasova prema 8.675 za kandidata konzervativaca. Konzervativci su pobedili na samo četiri od 21 dopunskih izbora od poslednjih nacionalnih izbora 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.