Sumnjivi retko na meti inspektora (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 29.Sep.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjivi retko na meti inspektora (VIDEO)

Česta promena propisa kao i nepostojanje sistemskog zakona o inspekcijskom nadzoru osnovni su problemi rada inspekcija u Srbiji, zaključak je istraživanja koje je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Od novog Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je u fazi nacrta očekuje se da uredi stanje u ovoj oblasti, naročito kada se ima u vidu da je čak 30% bruto društvenog proizvoda u Srbiji u nelegalnim tokovima.
U utorak se završava javna rasprava o Nacrtu zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << inspekcijskom nadzoru putem koga bi trebalo da se stvori povoljnija klima za one koji legalno posluju, a koji zbog neregistrovanih preduzetnika ne mogu da budu konkuretni na tržištu.
Analiza rada inspekcija u Srbiji koju je sprovela Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ukazuje na brojne nedostatke u ovoj oblasti. Pokazalo se da nema adekvatne koordinacije različitih inspekcijskih službi, kao ni zadovoljavajućih uslova rada, ali i nedovoljnog broja inspektora. Ono što je, međutim, najpogubnije po opšte blagostanje jeste visok stepen sive ekonomije.
Prilikom analize je uočeno i da inspektori češće proveravaju preduzetnike koji posluju u skladu sa zakonom dok su oni sumnjiviji mnogo ređe na meti nadležnih inspekcija.

 

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.