Sumnjamo da Palestina teži miru

Izvor: B92, 02.Jan.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sumnjamo da Palestina teži miru"

Tel Aviv -- Benjamin Netanijahu rekao je Džonu Keriju da se Izrael pita da li je palestinsko rukovodstvo zaista zainteresovano da postigne mirovni sporazum s Izraelom.

"Imajući u vidu akcije i reči palestinskih lidera, mi u Izraelu sumnjamo da su oni posvećeni miru," rekao je izraelski predsednik na konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom, koji je doputovao u region da posreduje u mirovnim pregovorima.

Keri je rekao da obe strane moraju da naprave "teške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbore" u narednim nedeljama, dodavši: "Moj plan je da radim s obe strane da smanjim razlike o okviru koji će biti odrednica za pregovore."

Prvi američki diplomata, kome je ovo deseta poseta Izraelu i palestinskim teritorijama, otkako je na toj funkciji, rekao je takođe da će se okvir sporazuma baviti ključnim pitanjima.

"Moja uloga nije da namećem ideje SAD, već da olakšam predstavljanje ideja obe strane", rekao je Keri.

Cilj njegove posete je da se utvrde osnove "okvira sporazuma" posle decenijskog sukoba i otvori put stvaranju nezavisne Palestine, kako su najavili američki zvaničnici.

Međutim, o pitanju budućih granica, bezbednosti i statusu Jerusalima lideri obe strane se nimalo ne slažu i pored dvadesetak rundi pregovora obnovljenih krajem jula, posle tri godine zastoja.

Keri i Netanijahu sastaće se ponovo sutra, a potom će Keri uveče u Ramali razgovorati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i opet u subotu ujutro.

Za subotu uveče predviđen je treći sastank s Netanijahuom, a mogući su dodatni odvojeni sastanci s oba lidera u nedelju pre nego što američki državni sekretar otputuje u Jordan.

Visoki američki i izraelski zvaničici kažu da se, uprkos intenzivnim razgovorima koje će Keri voditi, ne očekuje preokret tokom ove posete, niti da se finalizuje okvir sporazuma. Međutim, Keri će se vratiti u region nedelju dana kasnije u okviru još jedne runde šatl diplomatije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanijahu Keriju: Pitamo se žele li Palestinci sporazum

Izvor: Blic, 02.Jan.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da se Izrael pita da li je palestinsko rukovodstvo zaista zainteresovano da postigne mirovni sporazum s Izraelom...- Imajući u vidu akcije i reči palestinskih lidera, mi u Izraelu sumnjamo da su oni posvećeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.