Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 17:40

Šume pune pečuraka, ako niste dobar poznavalac nemojte ih jesti

Oprez pri branju pečuraka je neophodan, ali često ne i dovoljan. Dešava se da u berbu krenu oni koji ništa ne znaju o njima ili oni priučeni koji misle da znaju, a onda se sporadično dešavaju trovanja. O čemu treba voditi računa u berbi, i kakve opasnosti vrebaju ako ih nedovoljno poznajete?
Proteklih dana, posle jesenjih kiša, pojavile su se pečurke čak i na onim mestima na kojima ih nikada nije bilo. Mnogi su krenuli u berbu. Među njima svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima dobrih poznavalaca, ali nažalost i onih koji gotovo da ništa ne znaju o pečurkama. 

Aleksandar Knežević, predsednik Mikološkog društva Srbije, kaže za RTS da je neophodan oprez pri sakupljanju pečuraka i ponovo apelovao na građanje da vode računa o onim koje koriste u ishrani, a koje niko ne kontroliše.
Među gljivama, ističe, ima veoma sličnih vrsta, a neke od njih su veoma otrovne.
"Problem nastaje kod onih sakupljača koji misle da su poznavaoci, pa može da dođe do zabune i da se u korpama nađu one koje nikako ne trebalo", rekao je Knežević.
Mnoge gljive, ističe, imaju svoje dvojnice, veoma podsećaju na jestive.
Jedna od takvih je, kaže, zelena pupavka. 
"To je jedna od najotrovnijih i najsmrtonosnijih u svetu, a ima je dosta kod nas", naveo je predsednik Mikološkog društva Srbije.
"Ako zaista ne poznajete gljive, nemojte ih koristiti u ishrani", istakao je Knežević.
Objasnio je da gljive treba pogledati sa svih strana, obratiti pažnju na boju i miris, često se okreću sa donje strane zato što se na osnovu te strukture najlakše radi identifikacija.
Ističe da je najbolje i najsigurnije kupovati gljive koje su upakovane i koje imaju deklaraciju o vrsti i poreklu robe.
"Na našim pijacama, nažalost, niko ne kontroliše o kojim gljivama se radi. Dešava se da poznavaoci nekada skrenu pažnju prodavcima ako se nađe neka koja ne bi trebalo da bude. I to se dešava, iz ličnog iskustva mogu da potvrdim", rekao je Knežević.
Rekao je da se u prirodi u proseku za prodaju sakupi između 9.000 i 10.000 tona gljiva u zavisnosti od sezone. 
U Beogradu se održava međunarodna konferencija o medicinskim gljivama, a petak u Botaničkoj bašti počinje tradicionalna izložba "U carstvu gljiva".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"AKO PROBATE ZAVODNICU, GOTOVI STE NA LICU MESTA" Kiša pogodovala pečurkama, stručnjaci savetuju šta treba znati pre berbe: Odmah pored jestivih rastu i opake OTROVNICE (FOTO)

Izvor: Blic, 29.Sep.2022, 10:04

U suvoborskim selima mnogi meštani se raduju kišnim danima, jer kako se kaže “ništa ne rađa kao pečurke posle kiše”. Zdrave i hranjljive one su rado viđene na mnogim trpezama, ali ipak ima onih koje se beru i nažalost probaju i jedu – samo jednom. Međutim, u Pranjanima nema nepoznanica....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.