Šume na Čigoti i dalje gore

Izvor: RTS, 23.Avg.2012, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šume na Čigoti i dalje gore

Veliki požar gori u okolini Čigote na Zlatiboru. Vatra je zahvatila oko 100 hektara površine, a u gašenju učestvuje 74 vatrogasca. Požar gase dva helikoptera MUP-a Srbije i jedan ruski helikopter.

U širem rejonu Čigote na Zlatiboru u toku je gašenje požara koji je zahvatio površinu do 100 hektara. Za sada su ugrožene samo stočarske kolibe, a vatrogasci nastoje da spreče širenje vatre ka naselju Gostilje.

Požar, koji se tokom noći zbog jakog vetra proširio, gasi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 74 vatrogasca iz Zlatiborskog okruga, Čačka, Gornjeg Milanovca, Obrenovca, Valjeva i Kragujevca.

Takođe, u gašenju požara učestvuju i dva helikoptera MUP-a Srbije i jedan ruski helikopter. 

"Jak vetar i dalje pričinjava teškoće vatrogascima na veoma nepristupačnom terenu, ali se nadamo da ćemo do kraja dana lokalizovati požar", rekao je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić novinarima na Zlatiboru.

Nikolić je dodao da na su na terenu velike strmine, a da probleme stvara i vazdušni pritisak koji "drži dim" i smanjuje vidljivost.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da se opština uključila u akciju gašenja požara obezbeđenjem potrebne mehanizacije i mašina zahvaljujući kojoj je prokopan put da bi se sprečilo širenje požara.

"Za sada nema velike štete jer gori rastinje i nešto malo borove šume. U pitanju je ogromna površina od oko 200 hektara pod pašnjacima koji su suvi i požar se brzo širi. Učinićemo sve da ne dođe do njegovog širenja do vikend naselja i nadam se da ćemo u tome i uspeti", rekao je Stamatović.

Naselja na Zlatiboru nisu ugrožena, ali je iz predostrožnosti iseljeno jedno staračko domaćinstvo ispod Čigote zbog visoke koncentracije dima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.