Sumanuta srpska pijaca: Spanać skuplji od mesa, a kupus košta kao pomorandže

Izvor: Blic, 05.Jun.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumanuta srpska pijaca: Spanać skuplji od mesa, a kupus košta kao pomorandže

Kilogram mladog kupusa na pijacama košta oko 80 dinara, koliko plaćamo i za kilogram pomorandži. Usred sezone spanać i boranija koštaju koliko i kilogram piletine - oko 300 dinara, a paradajz i krastavac su duplo skuplji nego u isto vreme prošle godine. Razlike između cene mladog i starog krompira nema, pa kilogram i jednog i drugog košta neverovatnih 150 dinara. Klikni za uvećanje(+)

Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Dok građani nestrpljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekuju da cene voća i povrća, kao i uvek u ovo doba godine - padnu, one nastavljaju da rastu. Taman kada su kupci u Srbiji pomislili da krompir ne može da bude skuplji od 70 dinara po kilogramu, koliko su za njega izdvajali veći deo prošle godine, stvarnost ih je demantovala. Cene mladog i starog krompira izjednačile su se preko noći, ali ne zato što je mladi krompir pojeftinio, kako bi se očekivalo za početak juna, nego zato što je sada i za kilogram starog krompira potrebno odvojiti neverovatnih 150 dinara.

Dok građanima ova činjenica deluje sumanuto, stručnjaci za nju imaju objašnjenje.

- Kiše i hladno vreme u poslednjih desetak dana dovele su do skoka cena voća i povrća koje su u ovo doba godine obično u silaznom trendu, zbog povećane ponude. Njive su pod blatom, teško je ući u njih i izvaditi krompir. Proizvođači zato vade samo najnužnije količine, onoliko koliko planiraju tog dana da prodaju, pa nema masovne ponude na pijacama, što diže cenu. Slabiju ponudu mladog krompira iskoristili su oni kojima su ostale zalihe starog, pa su i njemu podigli cenu - objašnjava Milan Prostran, stručnjak za agrar u PKS.

I limun znatno poskupeo

Limun je u ovo vreme skuplji jer dolazi do smene sezone. U Mediteranu se završava, a u Južnoj Americi tek počinje. Od prošle nedelje za kilogram limuna dajemo 50 dinara više.

- Manja ponuda na svetskom tržištu prouzrokuje povećanje cena - tvrde u trgovinskim lancima.

Prostran objašnjava da je zbog kiše umanjen i kvalitet trešanja koje su popucale na drveću, ali i jagoda koje zbog vode i blata počinju da trule. Da je hladno vreme krivac za visoke cene, smatra i Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

- Zbog loših vremenskih uslova vegetacija je kasnila, ne samo kod nas, nego i u okruženju. April je bio hladan, pa je onda naglo otoplilo na dve nedelje, pa opet naglo zahladilo. Ali, nije samo promenljivo vreme razlog za poskupljenja, nego i nestabilni uslovi otkupa. Na primer, kupusu je cena počela da pada, kada je velika količina otišla u izvoz. To je stvorilo manjak kupusa i rast njegove cene - objašnjava Broćić, i dodaje da će u narednih petnaestak dana doći do stabilizacije vremena, ali i cena.

Nisu samo pijace prepune nelogičnosti. Poslednjih godina sve su manje izražene i cene između različitih vrsta mesa. Piletina, koja je oduvek važila za najjeftinije meso, sada košta isto koliko i kilogram svinjskog mesa, dok je za kilogram pilećeg filea potrebno izdvojiti više novca nego za kilogram junetine. Jedino je cena teletine konstantna i već godinama se kreće od 900 do 1.000 dinara.

- Juneće meso ima manju proizvodnju i ponudu. Dok tov svinja traje šest meseci, tov junadi traje duplo duže. Piletina je skupa zbog visoke cene stočne hrane, ali i zbog toga što su proizvođači živinskog mesa iskoristili skok ostalog mesa da bi povećali i cenu piletine - objašnjava Prostran.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sumanuta srpska pijaca: Spanać skuplji od mesa, a kupus košta kao pomorandže

Izvor: S media, 05.Jun.2013

Usred sezone spanać i boranija koštaju koliko i kilogram piletine - oko 300 dinara, a paradajz i krastavac su duplo skuplji nego u isto vreme prošle godine...Cene mladog i starog krompira izjednačile su se preko noći, ali ne zato što je mladi krompir pojeftinio, kako bi se očekivalo za početak...

Nastavak na S media...

Sumanuta srpska pijaca: Cene u nebo

Izvor: B92, 05.Jun.2013

Beograd -- Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Međutim, stručnjaci imaju objašnjenje...Dok građani nestrpljivo očekuju da cene voća i povrća, kao i uvek u ovo doba godine - padnu, one nastavljaju da rastu...Kilogram mladog kupusa na pijacama košta oko 80 dinara, koliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.