Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadijski KKK

Da nije žalosno bilo bi smešno: Kju kluks klan međ Srbima. I to šumadijska verzija. Čačanska, da budemo precizniji. Zapatilo u subotu tridesetak praznoglavaca, navijača čačanskog Borca da isprepadaju, ni manje ni više, nego svog igrača. Tamnoputog Majka Tamvanjeru. Prvotimca. Rodom iz Zimbabvea. Čoveka koji je u ime ljubavi prema Srbiji sinu dao ime Nikola.
Elem, zaturili pomenuti praznoglavci negde usput šajkače, a nešto se baš naoblačilo nad Čačkom, pa kud će, šta će, povadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dečurlija kabanice, koje su im se igrom slučaja našle u torbicama. Šiljate, bele, sa sve prorezima za oči. Baš zgodne za kišu. Rasistički modni krik poznatiji kao – kukuljica. Kriknuo je čak i siroti Tamvanjera kada ih je ugledao... Našla se tu i po koja zastava američkog juga iz onih "slavnih" robovlasničkih dana. Oni pismeniji među njima su čak sročili i transparent: Odlazi odavde, ovde te niko ne voli. Svojski su se potrudili da stvore prijatnu atmosferu linča, ali avaj... Sudija je prekinuo meč, a policija njihov mali arijevski performans. Slovo zakona veli da je najstrože zabranjeno podizanje ruke u nacistički pozdrav, sve i da su samo proveravali da li pada kiša...

Šalu na stranu, daleko je nažalost sve ovo od šale. Što armija pametnih uradi to šačica budala uruši. Malo li je anatema nad nama? Malo li je muke, zbog predrasuda, ovaj narod istrpeo, pa nam samo još ovo treba da dodatno okrilati zle jezike? Kako sad replicirati dušebrižnicima koji strpljivo vrebaju svaku našu grešku. Više je pogleda uprto u nas, nego li u zagonetnu vasionu.

Čime opravdati sve ovo? Mladošću ne može, a glupošću ne sme. Niti je to učinila nezrela mlađarija, niti je glupost privilegija koja se sme zloupotrebljavati.

Javnost je čini se položila ispit. Nema tog zdravorazumnog čoveka koji nije osudio ovu bespamet, ali se na tome ne sme stati. Jesu, što se ono kaže, majka priroda i otac karikaturista dovoljno kaznili ove maloumnike, ali ni zakon ne treba da ih štedi. Ako nešto u ovoj balkanskoj pitomini nije uspevalo, to je zasigurno to kleto seme rasizma i šovinizma. Koliko nam god spočitavali, zaista nije. Konzervativizam, da. Čak i primitivizam, donekle. Ali ništa dalje, ništa malignije od toga. Tako mora i da ostane. To nam je najveći, možda i jedini legat za budućnost. Za te boje, boje kože, Srbija je vazda bila daltonista. Nemojmo joj sada nalaziti "leka".

Mihailo Medenica

[objavljeno: 17/10/2006]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.