Sultan i Ljuštaku ostaju u pritvoru

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sultan i Ljuštaku ostaju u pritvoru

Euleksov sudija produžio kućni pritvor bivšim komandantima OVK osumnjičenim za ratne zločine. U pritvoru ostaju bivši komandant OVK Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku i još petorica osumnjičenih.

Pretpretresni sudija iz Euleksa u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici odobrio je zahtev tužioca za dvomesečno produženje pritvora sedmorici optuženih u predmetu koji se vodi u vezi sa ratnim zločinima.

Sudija je odbio zahtev odbrane optuženih za ukidanje pritvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pa je privor za dva meseca produžen za optužene Sahita Jašarija, Avnija Zabeljija, Samija Ljuštakua, Husnija Tačija, Jahira Demakua, Zećira Demakua i Sulejmana Seljimija, saopšteno je iz Euleksa.

Sumnja se da su optuženi u saizvršilaštvu počinili krivično delo ratnih zločina nad civilnim stanovništvom, po više tačaka.

Krivičnu istragu u ovom predmetu vodi tužilac iz Euleksa u Kancelariji specijalnog tužilaštva Kosova.

Jedan od optuženih sumnjiči se za ubistvo srpskog policajca iz Glogovca Ivana Bulatovića, javili su ranije prištinski mediji. Bulatovića su pripadnici OVK kojima je komandovao Ljuštaku, "uhapsili" u vozu koji je saobraćao iz Kosova Polja ka Peći u selu Blace.

Bivši glavnokomandujući OVK Sulejman Selimi se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Selimi koji je na funkciji kosovskog ambasadora u Tirani bio od 2009. do 2011, bio je ranije komandant kosovskih bezbednosnih snaga, a pre toga je bio visoko pozicioniran u kosovskom zaštitnom korpusu, koje je nastao raspuštanjem OVK 1999.

Sumnja se da je Selimi zločine počinio u Likovcu, u vrhovnom štabu OVK zajedno sa još nekoliko svojih potčinjenih, uključujući i Sami Ljuštakua koji je bio visokirangirani komandant OVK, predsednik opštine Srbica.

Ljuštaku, koji je visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, bio je hapšen 1999. godine, kao i 2004. zbog organizovanja martovskih nereda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.