Sukobi u Sudanu ulaze u treću nedelju

Izvor: Beta, 29.Apr.2023, 17:56

Sukobi u Sudanu ulaze u treću nedelju

Sukobi sudanske vojske i paravojnih jedinica ušli su danas u treću nedelju sa nastavkom vazdušnih napada u Kartumu, kršenjem primirja, dok je nekoliko hiljada evakuisano iz te zemlje.Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala.Zemlja je uronjena u haos od izbijanja krvave borbe za vlast između šefa vojske Abdela Fataha al Burhana i njegovog rivala Mohameda Hamdana Dagla na čelu paravojne snage za brzu podršku.Prema zvaničnim podacima, u borbama je poginulo najmanje 512, a povređeno 4.193 ljudi. Nekoliko desetina hiljada Sudanaca pobeglo je u susedne države - Egipat, Etiopiju, Čad i Južni Sudan, dok strane zemlje evakuišu svoje državljane.Obe strane se međusobno optužuju za kršenje primirja postignutog uz međunarodno posredovanje. Prekid vatre ističe večeras u ponoć po lokalnom vremenu.Oko 70 odsto bolnica u oblastima u blizini sukoba je van funkcije, a mnoge su bombardovane, saopštio je sudanski sindikat lekara.Oba generala razmenila su u petak međusobne optužbe. Burhan je rekao da paravojna formacija želi da uništi Sudan tvrdeći da "plaćenici" stižu iz Čada, Centralnoafričke Republike i Nigera, a Daglo je sa svoje strane rekao da je Burhan "izdajica" i da nije zaslužio poverenje građana.Oni su zajedno učestvovali u smeni i obaranju ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Sukobi u Sudanu ulaze u treću nedelju

Izvor: Danas, 29.Apr.2023

Sukobi sudanske vojske i paravojnih jedinica ušli su danas u treću nedelju sa nastavkom vazdušnih napada u Kartumu, kršenjem primirja, dok je nekoliko hiljada evakuisano iz te zemlje.  

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.