Sukobi u Oklendu

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Oklendu

Demonstranti i policija sukobili su se u kalifornijskom gradu Oklendu. Privedeno skoro 100 ljudi.

Protesti pod nazivom "Okupirajmo Volstrit" proširili su se na više gradova u Americi. U kalifornijskom gradu Oklendu sukobili su se demonstranti i policija. Privedeno je skoro 100 ljudi.

Sukob u Oklendu je počeo kada se, tokom protestne šetnje, iz kolone od oko hiljadu demonstranata izdvojila jedna grupa i potukla sa policijom. Ipak, većina demonstranata nastavila je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema gradskoj kući.

Šef policije Oklenda Hauard Džordan rekao je da je odluka doneta "zbog očuvanja javnog zdravlja i bezbednosti".

"Vršili su veliku nuždu na javnim mestima, bilo je seksualnih incidenata i neprimerenog ponašanja. Morali smo da bacimo suzavac da bismo zaštitili naše policajce", opisao je Džordan.

Demonstranti kažu da su dobili rok od tri minuta da se raziđu, i tvrde da je napad počeo bez ikakve najave.

"U jednom trenutku su bili mirni, a onda su i pre isteka roka počeli da pucaju. Nastavili su da pucaju i kad su se svi razbežali", kaže jedna od žena koja je učestvovala u demonstracijama.

Niko nije prijavio povrede, ali je najmanje 85 ljudi uhapšeno zbog logorovanja na trgu bez dozvole. Područje okršaja je ograđeno metalnim barikadama. Policija kaže da će ponovo otvoriti trg kada bude očišćen.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ULIČNI RAT U AMERICI

Izvor: Kurir, 27.Okt.2011, 08:32

OUKLAND - Nasrnuli na policiju. Protest podrške pokretu „Okupirajmo Vol strit“ u američkom gradu Ouklandu u državi Kaliforniji pretvorio se u pravi ulični rat. Demonstranti, besni što ih je policija rasterala, vratili su se 12 sati kasnije pred gradsku skupštinu, gde su počeli da divljaju,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.