Sukobi u Madridu

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Madridu

Hiljade demonstranata krenulo prema zgradi španskog parlamenta protestujući zbog mera štednje i zahtevajući promenu vlasti. Policija upotrebila suzavac i pendreke u odbrani zgrade parlamenta.

23.54 - Relativno mirno u Madridu. Policija i dalje "brani" parlament. Stotine demonstranata na ulicama. Policija tokom sukoba ispaljivala gumene metke.  

Španska policija opkolila je parlament u Madridu, pošto se hiljade demonstranata okupilo na skupu protiv mera štednje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nazvanom "Okupirajmo Kongres".  U sukobima policije i demonstranata povređeno je najmanje 32, a uhapšena 23 demonstranta.

Policija je blokirala prilaz parlamentu, nateravši većinu od oko 6.000 demonstranata, uz upotrebu pendreka, da se grupišu u obližnjim bulevarima.  

Nakon ispaljenog suzavca krenulo je nasumično batinanje. Na snimcima lokalne televizije vidi se kako policajci tuku demonstrante, a reporter agencije AP video je kako je policija nekoliko ljudi odvukla s lica mesta.

U odbrani zgrade parlamenta angažovano je oko 1.300 policajaca, koji čine 30 od ukupno 52 interventne jedinice, kojima raspolaže cela Španija, piše španski El Pais.

Demonstracije, pod sloganom "Okupirajmo Kongres", okupile su demonstrante iz svih delova španskog društva, nezadovoljne devetomesečnim bolnim merama štednje, koje je uveo premijer Marijano Rahoj.

Ljutiti Madriđani koji su uspeli da se približe na 250 metara parlamentu, uzvikivali su "Izlazite napolje! Izlazite napolje! Oni nas ne predstavljaju! Spalite ih".

Demonstranti su pozivali na nove izbore, tvrdeći da su teške vladine mere štednje dokaz da je vladajuća konzervativna Narodna partija obmanula birače, kako bi pobedila na izborima prošlog novembra.

Manje demonstracije održane su i u Sevilji i Barseloni. Španiju je pogodila druga recesija za tri godine, a stopa nezaposlenosti je dostigla 25 odsto.

Kako bi smanjila budžetski deficit, vlada sprovodi oštre mere štednje, a očekuje se da će u četvrtak predstaviti nove ekonomske reforme.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija: Žestoki sukobi policije i demonstranata, situacija se ne smiruje – VIDEO

Izvor: BKTV News, 25.Sep.2012

Hiljade demosntranata u glavnom gradu Španije krenulo je prema zgradi Parlamenta sa ciljem da je okruže telima. Uskoro izbijaju masovni sukobi demonstranata i policije. Protestanti u sklopu akcije “Okružimo Kongres” krenuli su da uklanju barikade koje su podignute ispred vladine zgrade, na to...

Nastavak na BKTV News...

Protest u Madridu, 60 povređenih

Izvor: B92, 26.Sep.2012, 08:30

Madrid -- Više od 60 osoba, uključujući i 27 policajaca, povređeno tokom antivladinih protesta u blizini parlamenta u centru Madrida. Privedeno 26 demonstranata...Asošiejted pres je ranije izvestio da je policija upotrebila pendreke kako bi potisnula više hiljada demonstranata, na protestu na kom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.