Sukobi u Kairu, poginula jedna osoba

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Kairu, poginula jedna osoba

Najmanje jedna osoba je poginula, a sedam je povređeno, kada su danas, na centralnom trgu Tahrir u Kairu, izbili sukobi između pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsednika Mogameda Morsija, objavila je državna televizija.

Demonstranti s obe strane gađali su jedni druge kamenicama, a policija je ispalila suzavac da bi ih rasterala, prenele su agencije.

Ovo je najveći sukob u Kairu od 16. jula, kada je tokom protesta poginulo sedmoro ljudi. Na trgu Tahrir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogu se videti mrlje od krvi i slomljeno staklo, dok ranjene odnose s lica mesta na motorciklima, preneo je Rojters.

Državna televizija objavila je da je uhapšeno sedmoro Morsijevih pristalica i da su od njih zaplenjena dva pištolja.

Nekoliko stotina pristalica Morsijevog pokreta Muslimanska braća uputilo se ka trgu Tahrir, centru masovnih protesta tokom kojih je egipatska vojska 3. jula srušila s vlasti izabranog islamističkog predsednika i sukobila se sa svojim protivnicima.

- Pucali su na nas. Pokušali su da preplave trg - rekao je Tarik Sabir, jedan od učesnika protesta koji je ranjen u sukobu.

U Egiptu je napeto već više od dve nedelje - od kada je vojska smenila prvog demokratski izabranog predsednika posle masovnih protesta na kojima je tražena njegova ostavka. Vojska je upozorila da će odlučno intervenisati ako bude nasilja.

Morsijev naslednik Adli Mansur, koga je postavila vojska, obećao je da će se boriti za očuvanje stabilnosti i da će se odupreti protivnicima koje je optužio da hoće da gurnu zemlju pogođenu krizom u "nepoznato".

Od Morsijevog pada, u sukobima u Egiptu pobinulo je najmanje 100 ljudi, većinom pristalica Muslimanske braće.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.