Sukobi među somalijskim piratima

Izvor: RTS, 31.Okt.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi među somalijskim piratima

Međusobne pretnje odmazdom među somalijskim piratima zbog slučaja otetog bračnog para iz Britanije. Razdor pokrenula suma od sedam miliona dolara koji pirati traže za oslobađanje Britanaca.

Somalijski pirati su saopštili da je oteti britanski par, za koje je tražen otkup od sedam miliona dolara, prebačen sa broda sa kontejnerima na sigurno mesto na kopnu i da su razne grupe pirata došle u sukob oko tog slučaja.

Pola i Rejčel Čendler, u pedesetim godinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošlog petka oteli su somalijski pirati, ubrzo pošto su svojim brodom napustili Sejšele, ostrvsku državu u Indijskom okeanu.

Jedan od pirata je u petak obavestio Rojters da je dogovoren otkup od sedam miliona dolara za britanski par, međutim drugi su izjavili da će konačna visina otkupa biti odlučena tek kada par bude na sigurnom, na kopnu.

Britanski par je bio prebačen na veliki brod sa kontejnerima jer su pirati strahovali da bi mogla da bude izvedena operacija njihovog spašavanja.

Portparol britanskog Forin - ofisa je izjavio da je vlada obaveštena o zahtevu o otkupu za oteti par, ali da ne može da potvrdi autentičnost zahteva.

Njih je zatim grupa pirata koja ih je otela prebacila na kopno, ali o tome nije obavestila "kolege" koji su primili oteti par na svoj brod. Ta druga grupa pirata je sada nezadovoljna i preti odmazdom ukoliko bude prevarena.

Pirati su takođe objavili da su tokom noći zaplenili jemenski ribarski brod.

Posada broda je međutim bila naoružana i suprotstavila se otmičarima. U pucnjavi je jedan pirat ubijen a jedan je ranjen.

U vodama oko Somalije godinama operišu piratske grupe, među kojima ima dosta nekadašnjih ribara koji su im se pridružili jer su nezadovoljni zbog prisustva stranih ribarskih brodova u somalijskim vodama. Pirati imaju podršku iz Somalije, ali i iz inostranstva.

Za otete brodove pirati traže otkup i na taj način su do sada zaradili, kako se procenjuje više desetina miliona dolara. Obično se počne sa veoma visokim otkupninama, da bi se na kraju dogovorila znatno manja suma.

Tipičan primer je slučaj supertankera sa tovarom nafte vrednim 100 miliona dolara, podsetila je britanska novinska agencija, za koji je tražen otkup od 15 miliona dolara, a na kraju su dobijena tri miliona.

Da bi sprečili pirate, ratni brodovi 16 zemalja patroliraju uz somalijsku obalu, što je primoralo pirate da zađu dalje u Indijski okean.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.