Sukob republikanaca oko ekonomije na debati

Izvor: VOA, 29.Okt.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob republikanaca oko ekonomije na debati

Deset nauspešnijih pretendenata na predsedničku nominaciju Republikanske stranke sinoć su vodili raspravu o ekonomskoj politici, ali su se povremeno i međusobno sukobljavali tokom treće republikanske predsedničke debate, u Bolderu u saveznoj državi Kolorado.

Događaj je direktno prenosila kablovska TV mreže C-NBC.

Debata je bila žustra od samog početka, kada je guverner iz Ohaja Džon Kejsik “prozvao” kandidate koji nisu deo političkog establišmenta - >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Donalda Trampa i Bena Karsona zbog, kako je rekao, predloga koji se graniče sa “fantazijom”.

“Ljudi, moramo da se probudimo. Ne možemo izabrati nekoga ko ne zna kako da obavlja posao. Morate izabrati nekoga ko ima iskustvo, ekspertizu, disciplinu”., istakao je Džon Kejsik.

Donald Tramp je odmah krenuo u kontranapad.

“On je bio tako fin. Rekao je: ‘Nikada neću da napadam’. Ali onda mu je pala popularnost i zato je na ivici i postao je neprijatan. Baš neprijatan. Znate šta, Eto vam ga”., kaže Donald Tramp.

Bivši guverner sa Floride Džeb Buš, sukobio se sa senatorom sa Floride Markom Rubiom, jer je zbog kampanje zanemario glasanje u Senatu.

“Ali Marko, kada si rešio da se upustiš u to, znao si da se radi o šestogodišnjem mandatu, i trebalo bi da dolaziš na posao. Šta je Senat? Radna nedelja kao u Francuskoj? Treba da se pojaviš tri dana nedeljno. Možeš da vodiš kampanju ili jednostavno podneseš ostavku i pustiš nekog drugog da radi taj posao”. , optužio je Rubia Džeb Buš.

“Nikada Vas nisam čuo da se žalite na to koliko je puta u Senatu glasao Džon Mekejn.  Jedini razlog što ovo sada činite je zato što se kandidujemo za isti položaj i neko vas je uverio da će vam napad na mene pomoći”., odgovrio je Marko Rubio.

Ben Karson, koji je prema nekoliko poslednjih anketa sada u vođstvu, nije želeo da iskoristi priliku da napadne.

“Ja pak verujem u 11-tu  zapovest  bivšeg predsednika Ronalda Regana, koja glasi ne napadaj svoje Republikance, i neću se uključiti u izgovaranje užasnih stvari o mojim kolegama ovde”., izjavio je Ben Karson.

Bivši guverner države Arkanzas Majk Hakabi odbio je poziv da kritikuje Trampa.

“Kada pogledate Trampa, da li vidite osobu sa moralnim autoritetom da ujedini zemlju?”, pitao je Džon Harvud, moderator debate.

“Ja volim Donalda Trampa. On je dobar čovek. Večeras nosim Tramp kravatu. Prevaziđite to, jel u redu?”, istakao je Majk Hakabi.

“Baš ružno pitanje, ali hvala Vam guverneru”., odgovorio je Tramp.

Kandidati su se povremeno sukobljavali povodom svojih planova za reformu poreskog sistema, vladinih programa za penzionere, osnivanja radnih mesta i veličine vladinog aparata. Međutim, senator Ted Kruz iz Teksasa je svoje kritike usmeravao na one koji su postavljali pitanja.

“Ovo nije boks meč. I ako pogledate pitanja: Donalde, da li ste vi zlikovac iz stripa? Kako bi bilo da razgovaramo o pitanjima koja su važna za narod?”, rekao je Ted Kruz, Republikanski predsednički pretendent.

Republikanski pretendenti imaće malo vremena za odmor. Njihova naredna debata je već za dve nedelje.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.