Sukob na granici na Kavkazu, ima žrtava na obe strane

Izvor: B92, 12.Jul.2020, 16:18

Sukob na granici na Kavkazu, ima žrtava na obe strane

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštlo je da je u borbama na granici sa Jermenijom, a da ima gubitaka na obe strane, prenosi Sputnjik.

"Počevši od podne 12. jula jedinice vojske Jermenije grubo su narušile režim prekida vatre udelu Tovuskog regiona azerbejdžansko-jermenske granice bile su mete granatiranja naše pozicije iz artiljerijskih oruđa. Postoje gubice sa obe strane", saopštio je Sputnjiku u pres-službi vojnog resora.

Borbe se nastavljaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema rečima sagovornika agencije, azerbejdžanska strana je izgubila dvojicu vojnika. Još pet osoba je ranjeno.

Mediji javljaju da ima gubitaka i među jermenskim vojnicima.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto NKR nije strana u pregovorima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sukobi na Kavkazu: Borbe na granicama Jermenije i Azerbejdžana

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštili su o borbama na granici sa Jermenijom, ima gubitaka na obe strane.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.