Sukob koji traje duže od 100 godina: Šta je uzrok krvavih obračuna Izraela i Palestine? VIDEO

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 23:34

Sukob koji traje duže od 100 godina: Šta je uzrok krvavih obračuna Izraela i Palestine? VIDEO

Poslednji talas nasilja u Izraelu i Pojasu Gaze, samo je još jedan od krvavih obračuna dva naroda - Jevreja i Palestinaca, koji traju duže od 100 godina.

Iako mnogi istoričari tvrde da trvenja traju mnogo duže, početak problema zapravo nas vodi u godinu završetka Prvog svetskog rata.

Nakon što je Osmansko carstvo doživelo poraz u Prvom svetskom ratu, Velika Britanija preuzima kontrolu nad Palestinom koja je bila naseljena jevrejskom manjinom i arapskom većinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Netrpeljivosti su počele da rastu kada je međunarodna zajednica delegirala Britaniji da u Palestini uspostavi „nacionalni dom" za malobrojne Jevreje koji su živeli na toj teritoriji. Palestinci nisu pristali da daju deo sopstvene zemlje, dok je Izrael prihvatio ponudu. Pomogle su i UN koje su 1947. godine izglasale da se Palestina podeli na dve države.

Godine 1948. jevrejske vođe proglašavaju stvaranje države Izrael. Oni upućuju apel Jevrejima u rasejanju da se vrate u Izrael i na taj način naseljavaju područje Plaestine.

Iste godine počinje rat u kome učestvuju i vojske svih susednih arapskih zemalja.

Opširnije o sukobu koji traje više od stoleća, pogledajte u prilogu TV Prve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.