Sukob demonstranata i policije u Tbilisiju

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob demonstranata i policije u Tbilisiju

Više desetina pristalica opozicije sukobilo se sa policijom u gruzijskoj prestonici Tbilisiju. Nezadovoljni demonstranti od 9. aprila blokiraju ulice grada zahtevajući ostavku predsednika države.

U glavnom gradu Gruzije više desetina demonstranata učestvovalo je u sukobu sa policajcima glavne policijske stanice.

Demonstranti i policajci razmenjivali su udarce štapovima i šipkama kroz metalnu kapiju koja ih razdvaja.

Portparol ministarstva unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Šota Utiašvili rekao je da su demonstranti pokušali da uđu u dvorište policijske stanice, zahtevajući oslobađanje lidera protesta Giorgija Gačečiladzea i troje aktivista uhapšenih tokom dana zato što su navodno tukli jednog novinara.

Demonstranti tvrde da je Gačečiladze u pritvoru i da je nekoliko drugih opozicionih lidera pretučeno.

Porptarol Utiašvili je porekao da je Gačečiladze uhapšen i rekao da je lider protesta preko ograde ušao u dvorište policijske stanice gde se još nalazi.

Istovremeno u blizini Tbilisija oko 1.000 pripadnika snaga NATO iz petnaestak država učestvuje u vežbi u vazduhoplovnoj bazi Vaziani u Gruziji, uprkos oštrim protestima Moskve, koja je ove manevre nazvala "provokacijom".

Pristalice opozicionih partija protestuju od 9. aprila, 20. godišnjice antisovjetskih demonstracija 1989. godine.

Opozicija traži ostavku predsednika Mihaila Sakašvilija jer ne sprovodi demokratske reforme koje je obećao tokom "ružičaste revolucije" 2003. godine, kao i zbog neuspelog rata u avgustu prošle godine sa Rusijom oko Južne Osetije.

Sakašvili je najavio da se neće povući i da će ostati na vlasti do kraja mandata 2013. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.