Sukob demonstranata i policije na protestima u Barseloni

Izvor: VOA, 21.Feb.2021, 23:30

Sukob demonstranata i policije na protestima u Barseloni

Sukobi demonstranata i policije obeležili su šesti dan protesta u Barseloni koji se održavaju zbog pritvaranja rep muzičara Pabla Hejsela po optužbama za promovisanje terorizma i vređanja španske kraljevske porodice. “Naučili ste nas da je miroljubivost besmislena”, bio je jedan od napisa koji su sa sobom nosili demonstranti kojih se u prestonici Katalonije bilo oko hiljadu. Deo okupljenih policajce je gađao bocama, kamenicama i uličnim kantama za smeće. Tokom protesta pljačkan su prodavnice u jednoj od najpoznatijih šoping četvrti u Barseloni “Pasaž de Gracija” - istovremeno razbijajući stakla na poznatoj koncertnoj dvorani “Palau de la Muzika”. Više od 90 osoba privedeno je u Kataloniji i u drugim španskim oblastima i otkako je Hejsel uhapšen pritvoren u utorak. Tokom dosadašnjih protesta jedna ženska osoba u Barseloni je izgubila život. Devetomesečna zatvorska kazna koja je izrečena muzičaru, u španskoj javnosti poznatom po kritikovanju državne politike, inicirala je debatu o slobodi govora – kao i proteste koje su u pojedinim slučajevima prerasli u nasilje. Oskarovac Havijer Bardem jedan je od umetnika, političara i javnih ličnosti koji su zatražili promenu zakona koji se odnosi na slobodu izražavanja. Španska vlada je protekle sedmice saopštila da će ukinuti zatvorske kazne za krivična dela koja se odnose na slučajeve iz oblasti slobode govora.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sukob demonstranata i policije na protestima u Barseloni

Izvor: VOA, 21.Feb.2021

Sukobi demonstranata i policije obeležili su šesti dan protesta u Barseloni koji se održavaju zbog pritvaranja rep muzičara Pabla Hejsela po optužbama za promovisanje terorizma i vređanja španske kraljevske porodice. Deo okupljenih policajce je gađao bocama, kamenicama i uličnim kantama za smeće.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.