Sudski sporovi traju i po 15 godina

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski sporovi traju i po 15 godina

Beograd -- Samo pred osnovnim sudovima do kraja prošle godine bilo je više od 74.000, a pred višim sudovima blizu 11.000 nerešenih predmeta, pišu "Večernje novosti".

Da svi koji se bune zbog dužine trajanja sudskih postupaka u Srbiji imaju pravo, pokazuje statistika Ministarstva pravde.

Samo pred osnovnim sudovima do kraja prošle godine bilo je više od 74.000, a pred višim sudovima blizu 11.000 nerešenih predmeta koji traju do pet godina.

Fascikle sa predmetima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decenijama su se prenosile iz godine u godinu. Tako je na kraju 2008. ostalo nerešeno čak 789.850 slučajeva! Na kraju 2009. ukupan broj nerešenih predmeta preraspodeljen je prema novoustanovljenoj sudskoj mreži.

Međutim, kako upozoravaju u Beogradskom centru za ljudska prava, u Srbiji nije retkost da sporovi traju i po 10-15 godina. Među njima je i slučaj vezan za eksploziju u zemunskom preduzeću „Grmeč", 1995. godine, kada je stradalo 11 ljudi, i gde ni posle deceniju i po nema epiloga.

Oštećeni su se zbog kršenja prava na pravično suđenje u razumnom roku žalili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. I ne samo oni. Čak četvrtina od 5.000 predstavki protiv Srbije odnosi se na izvršenje presuda.

"Izvršenje kod nas prosečno traje 600 dana", kaže Bojan Gavrilović iz Beogradskog centra za ljudska prava. "Postupci su nerazumno dugački, i to je konstatovao i Strazbur. Ovo je sistemski problem koji država mora da reši", dodao je on.

A da je bilo pokušaja da se stvari reše pokazuje osnivanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, koja postoji još od 2005. ž

Do sada je rešila oko 3.700 individualnih i 54 kolektivna spora. Mada se pokazala bržom i efikasnijom nego sudovi, radnici se i dalje radije obraćaju pravosuđu. A tamo, iako radni sporovi spadaju u hitne, u proseku traju duže od četiri godine.

Agonija od 32 godine

Najduži sudski spor u Srbiji trajao je pune 32 godine i lane ga je okončao Apelacioni sud u Kragujevcu.

Spor su vodila dva brata oko nasledstva, a troškovi suđenja premašili su vrednost imovine. Na kraju je onaj koji je tužio dobio imovinu koja mu je inače dodeljena testamentom!

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.