Sudski postupci najduže tri godine

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski postupci najduže tri godine

Posle reorganizacije sudstva, krivični postupci neće trajati duže od tri godine, izjavio Slobodan Homen. Izmena krivičnog zakonodavstva prvenstveno zbog bržih sudskih procesa. Do kraja godine 50 miliona evra od oduzimanje nelegalno stečene imovine.

U vezi sa Zakonom o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, Homen je naveo da je u toku više od 50 postupaka za oduzimanje imovine i da do kraja godine očekuje zaplena nezakonito stečene imovine u vrednosti većoj od 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona evra.

Homen je posebno izdvojio postupak koji se vodi za oduzimanje nelegalno stečene imovine na osnovu prodaje dela imovine preduzeća PIK "Zemun", navodeći da vrednost zaplenjene imovine iznosi oko 15 miliona evra, od čega je milion evra u gotovom novcu.

"Tim novcem pokušana je kupovina preduzeća 'Zobnatica', ali je Republičko tužilaštvo, u saradnji sa Upravom za sprevačanje pranja novca, primetilo nepravilnosti u transakciji i blokiralo novac", rekao je Homen.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da posle početka primene izmena u krivičnom zakonodavstvu i potpune reorganizacije sudstva nijedan krivični postupak u Srbiji neće trajati duže od tri godine.

Ministarstvo pravde planira da do sredine jula završi reformu krivičnog zakonodavstva, usvajanjem osam zakona u Skupštini Srbije, izjavio je Homen u intervjuu Tanjugu i podsetio da je reforma pravosuđa počela krajem prošle godine usvajanjem niza zakona.

"Suština izmene krivičnog zakonodavstva jeste da se ubrzaju krivični postupci, koji su do sada trajali po deset i više godina, kao i da se umanji broj krivičnih postupaka, ukidanjem trostepenosti u postupcima za najteža krivična dela", rekao je državni sekretar.

Izmene Zakona o krivičnom postupku, koji će se sredinom jula naći pred poslanicima, predviđaju da se procesi, umesto u dosadašnjem trostepenom postupku, vode u dva stepena, odnosno da konačnu odluku donosi Apelacioni sud. Pored toga, broj vanrednih pravnih lekova smanjen je sa četiri na dva, naveo je Homen.

Apelacioni sud moći će da ukine odluku prvostepenog suda samo jednom, dok će drugi put morati da donese meritornu odluku i da okonča postupak, rekao je Homen dodajući da očekuje da na taj način više "nećemo imati nijedan krivični postupak u Srbiji koji će trajati duže od tri godine".

Pored reforme zakonodavstva, paralelno se sprovodi i reorganizacija u pravosudnim organima koja bi trebalo da doprinese njihovom efikasnijem i ažurnijem radu, rekao je državni sekretar.

Homen je dodao da očekuje da će Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca u narednih sedam dana usvojiti merila i kriterijuma za izbor sudija i tužilaca, što je, prema njegovim rečima, preduslov da se raspiše konkurs za opšti izbor.

Manji broj zaposlenih i efikasnije sudstvo 

"Vrlo je važno da se što pre raspiše konkurs za opšti izbor kako bi komisije Viskog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca imale dovoljno vremena da izaberu najbolje kandidate koji će ubuduće predstavljati srpsko pravosuđe", istakao je Homen i podsetio da je zakonski rok za okončanje reizbora 1. decembar.

Prema Homenovim rečima, sudije i tužioci, koji ne budu izabrani na predstojećem opštem izboru, imaće pravo na takozvani funkcionerski dodatak, odnosno da im bude isplaćena šestomesečna plata koju su ostvarivali dok su bili na funkciji.

Funkcionerski dodatak biće isplaćen u skladu sa Zakonom o radu i na osnovu ušteda koje će se obezbediti novom organizacijom i smanjenjem broja zaposlenih u sudovima, naveo je državni sekretar.

Pored opšteg izbora kojim će broj postojeći nosilaca pravosudnih funkcija biti značajno smanjen, biće izvršena i racionalizacija zaposlenih u pravosudnim organima, rekao je Homen naglasivši da Ministarstvo pravde, u okviru nove organizacije sudstva u Srbiji, priprema poseban kompjuterski program kojim će biti povezani svi sudovi u Srbiji i koji će biti pod kontrolom budućeg Kasacionog suda.

"Samo uvođenje softvera, odnosno kompjuterskih programa, umanjiće potrebu za brojem zaposlenih u pravosudnim organima, pa će se i tu ostvariti uštede", naveo je Homen i najavio da će Srbija do 1. januara iduće godine imati moderan i funkcionalan sudski sistem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.