Sudovi rade prekovremeno

Izvor: RTS, 05.Feb.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudovi rade prekovremeno

Posle mesec dana rada reformisanog pravosuđa, interesi građana još nisu u celini ispunjeni. Radi se prekovremeno da bi se završila preraspodela predmeta i okončali prvo hitni i pritvorski predmeti.

Interesi građana još nisu u celini ispunjeni i posle mesec dana rada reformisanog pravosuđa. Mnogo je urađeno, a problemi koji dovode do zastoja uglavnom su tehnički, rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

U sudovima svih nivoa počela su suđenja, donete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su i prve presude. Radi se prekovremeno da bi se završila preraspodela predmeta i završavali prvo oni koji su hitni i pritvorski.

Ubrzavanju postupaka doprineće i to što predmeti sudijama nisu dodeljivani prema redosledu, već na osnovu složenosti. Sudije su tako sada ravnomerno opterećene.

Ministarka pravde Snežana Malović navodi da su se, do sada, građani najviše žalili na zastoje u radu tehničkih sistema.

Malovićeva je rekla da je u proteklih mesec dana značajna pažnja posvećena tehničkom aspektu funkcionisanja pravosuđa, tako da se u sve sudove u Srbiji uvodio program za automatsko praćenje predmeta.

Prema njenim rečima, kao i svaka nova tehnologija koja se uvodi, u početku pravi zastoje, ali kasnije doprinosi ubrzanju rada.

U beogradskom Apelacionom sudu naglašavaju da su, razvrstavajući žalbene predmete, uočili da veliki broj predmeta čeka na rešavanje i po četiri godine, što je, tvrde, nedopustivo.

U tom sudu svaki sudija krivičar već je u proseku dobio oko 100 predmeta, u građanskim parnicama 200.

Vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević-Dičić rekla je da je do sada u krivičnoj materiji rešeno 167 predmeta, od kojih je veći deo o pritvorima i odlukama o merama bezbednosti, žalbi na presude rešeno je 11, a u građanskoj materiji je rešeno oko 30 predmeta.

Krajem februara ministarka Malović će sa Bosnom i Hercegovinom potpisati ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim predmetima, što bi trebalo dodatno da ubrza procese.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.