Sudovi rade prekovremeno

Izvor: Blic, 05.Feb.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudovi rade prekovremeno

Posle mesec dana rada reformisanog pravosuđa, radi se prekovremeno da bi se završila preraspodela predmeta i kako bi se prvo okončali hitni i pritvorski predmeti.

"Interesi građana još nisu u potpunosti ispunjeni, i nakon mesec dana rada reformisanog pravosuđa. Mnogo je urađeno, a problemi koji dovode do zastoja uglavnom su tehnički", rekla je ministarka pravde Srbije Snežana Malović za RTS.

U sudovima svih nivoa počela su suđenja, donete su i prve presude.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ubrzavanju postupaka doprineće i to što predmeti sudijama nisu dodeljivani prema redosledu, već na osnovu složenosti. Sudije su tako sada ravnomerno opterćene. Ministarka pravde Snežana Malović navodi da su se do sada građani najviše žalili na zastoje u radu tehničkih sistema.

Malović je rekla da je u proteklih mesec dana značajna pažnja posvećena tehničkom aspektu funkcionisanja pravosuđa, tako da se u sve sudove u Srbiji uvodio program za automatsko praćenje predmeta.

"Kao i svaka nova tehnologija, koja se uvodi, u početku pravi zastoje, ali kasnije doprinosi ubrzanju rada", rekla je Malovićeva.

U beogradskom Apelacionom sudu naglašavaju da su uočili da veliki broj predmeta čeka na rešavanje i po četiri godine, što je, tvrde, nedopustivo.

U ovom sudu svaki sudija krivičar već je u proseku dobio oko 100 predmeta, u građanskim parnicama 200.

Vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević-Dičić je rekla da je do sada u krivičnoj materiji rešeno 167 predmeta, od kojih je veći deo o pritvorima i odlukama o merama bezbednosti, žalbi na presude je rešeno 11, a u građanskoj materiji je rešeno oko 30 predmeta.

Krajem februara ministarka Malović će sa Bosnom i Hercegovinom potpisati ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim predmetima, što bi dodatno ubrzalo procese.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sudovi rade prekovremeno

Izvor: RTS, 05.Feb.2010

Posle mesec dana rada reformisanog pravosuđa, interesi građana još nisu u celini ispunjeni. Radi se prekovremeno da bi se završila preraspodela predmeta i okončali prvo hitni i pritvorski predmeti. ..Interesi građana još nisu u celini ispunjeni i posle mesec dana rada reformisanog pravosuđa....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.