Izvor: B92, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za ubistvo braće Bitići

Beograd -- Nekadašnji pomoćnik ministra policije Obrad Stevanović svedočio je na suđenju za ubistvo braće Bitići.

On je rekao da tokom 1999. godine nije bio komandant Posebnih jedinica policije i da o ubistvu braće Bitići nema nikakvih saznanja. Stevanović je, svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, rekao da je komandant Posebnih jedinica policije bio do 1995. godine, a od 1997. do 2001. jedan od pomoćnika ministra policije, zadužen za poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uprave policije.

Zamenik tužioca Dragoljub Stanković ukazao je Stevanoviću na tvrdnje 300 svedoka, među njima i Sretena Lukića, da je tokom NATO bombardovanja upravo on bio komandant Posebnih jedinica policije i predočio mu dokument iz 1997. godine kojim se razrešava sa te funkcije i postavlja na mesto pomoćnika ministra.

Stevanović je rekao da "formalno i komandno" od 1995. nije imao nikakve ingerencije nad Posebnim jedinicama policije i da od tog perioda one nisu imale jednog komandanta, već svaki odred posebno.

Stevanoviću je predočena depeša iz 1999. godine koju je potpisao tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti i haški begunac Vlastimir Đorđević, a kojom se za rukovodioca obuke Posebnih jedinica policije u Petrovom Selu postavlja Goran Radosavljević Guri.

Jasno je, na osnovu toga, da je Guriju nadređen bio Đorđević, naveo je nekadašnji pomoćnik ministra policije.

Sudsko veće predočilo je Stevanoviću iskaz šefa Odseka za obuku u Petrovom Selu Milenka Arsenijevića, jednog od osumnjičenih za učešće u ubistvu braće Bitići, da je Stevanović "neko ko bi mogao da naredi" da se braća Bitići uhapse u Prokuplju i sprovedu do Petrovog Sela, što je Stevanović negirao.

"Čak i da sam znao da su privedeni, kao strani državljani oni ne bi bili u mojoj nadležnosti", rekao je on, dodajući da je za ubistvo braće Bitići, 9. juna 1999. saznao kada su činjenice izašle u javnost.

Za ubistvo braće Bitići optuženi su bivši pripadnici MUP-a Sreten Popović i Miloš Stojanović. Oni se terete da su braću Ilia, Agrona i Mehmeta Bitićija, američke državljane, predali nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili pucajući im u potiljak.

"U vreme kada se to dogodilo nisam imao neposredna ni konkretna saznanja. Da sam tada znao šta se događa, radio bih na otkrivanju slučaja", rekao je on i dodao da je uveren da ljudi koji su osumnjičeni to ne bi uradili da su znali kakve će posledice biti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.