Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje u Sarajevu za Srebrenicu

Sarajevo -- U Sarajevu počelo suđenje za 11 pripadnika vojnih i policijskih snaga Republike Srpske za Srebrenicu.

Oni su optuženi za učešće u genocidu u Srebrenici 1995. godine. To je prvo suđenje za genocid u Srebrenici pred bosanskim sudom, a predviđeno je korišćenje velikog broja dokaza iz Haga.

Prema navodima, optuženi su učestvovali u etničkom čišćenju i ubistvu više od hiljadu Bošnjaka u Kravici. "Tražićemo da se 11 optuženih proglase krivima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za genocid, što će biti mali ali veoma značajan korak ka zadovoljenju pravde", rekao je tužilac. Odbrana nije sporila da su se u Srebrenici dogodili zločini, ali je navela da optuženi nisu mogli da komanduju, pa zato ni da budu optuženi.

Ovo suđenje bi, zbog velikog broja najavljenih dokaza, moglo da traje i nekoliko meseci.

Prebačeni iz Haga

Optuženi za ratne zločine Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević prebačeni su iz Haga u pritvorske jedinice Suda BiH u Sarajevu, potvrđeno je agenciji Beta u Sudu BiH. Oni su u tu instituciju dovezeni danas oko 16.30, a sudiće im se u Odeljenju za ratne zločine Suda BiH. Žalbeno veće Haškog suda potvrdilo je 7. aprila odluku o prebacivanju ovih predmeta Sudu BiH.

Oni su optuženi za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm, kod Prijedora. Mejakić je bio komandant Omarske, Gruban je bio jedan od komandanata koji je nadgledao jednu od tri smene u Omarskoj.

Fuštar je bio komandir smene u Keratermu i nadgledao je jednu smenu stražara koji su radili u logoru, dok Knežević nije obavljao zvaničnu dužnost u logoru Keraterm, ali je imao dovoljno velika ovlašćenja da ulazi u logor po svojoj volji.

U logorima Omarska i Keraterm svakodnevno su vršena ispitivanja, surovo batinanje, ubistva i drugi oblici fizičkog i psihičkog zlostavljanja, uključujući seksualno zlostavljanje, navodi se u optužnici tužilaštva suda u Hagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.