Izvor: B92, 17.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje jatacima javno

Beograd -- Odlukom suda suđenje okrivljenima za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića otvoreno je za javnost. Optuženi Đogo: Mladić je heroj.

Odlukom sudskog veća Drugog opštinskog suda, suđenje okrivljenima za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića od danas je otvoreno za javnost.

To znači i da je i sa optužnice skinuta oznaka „državna tajna". Suđenje Mladićevim jatacima otvoreno je za javnost zahvaljujući članu 32 novog ustava Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Novi Ustav predviđa da se samo u izuzetnim situacijama sa suđenja isključi javnost, što nije slučaj na ovom suđenju.

Zamenik drugog opštinskog javnog tužioca Branko Stamenković bio je protiv ove iznenadne odluke suda: "Ovakva odluka suda je pre svega veliko iznenađenje za tužilaštvo, s obzirom da od početka postupka tužilaštvo je na osnovu određenih odluka zahtevalo iz određenih interesa zaštite države tajnost u postupku. Odluka znači negaciju svih napora koje je javno tužilaštvo zajedno s drugim organima uložilo u utvrđivanje činjeničnog stanja".

Odbrana je od početka postupka tražila da suđenje bude otvoreno za javnost a optuženi su čak pretili da će ukoliko se to ne desi na sveki način pa i pevanjem pesama o Mladiću opstruirati suđenje. To nije dogodilo: "Za razliku od prethodnih situacija u kojima smo se borili da se postupak otvori za javnost, zbog javnosti pre svega", kaže Goran Petronijević, advokat.

Suđenje Mladićevim jatacija tek je sada formalno počelo čitenjem optužnice.

Sadržaj optužnice bio je donekle već poznat javnosti. Jedanaest okrivljenih terete se da su do januara 2006. godine pomagali haškom beguncu Ratku Mladiću da ne bude uhvaćen. Oni su mu obezbeđivali stanove, čuvali ga spremali hranu i nabavljali dopune za mobilne telefone.

Prvoookrivljeni Jovan Đogo koji se nalazi se u pritvoru na suđenju je sat vremena objašnjavao da ne razume optužnicu i nazvao je običnim pamfletom. Đogo je naglasio da nije tačno da je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske već da je penzionisan kao pripadnik Vojske Jugoslavije.

On smatra da ne može da bude optužen za pomoć učiniocu posle učinjenja krivičnog dela kada niko nije dokazao da je Mladić bilo šta loše učinio. Suđenje se nastavlja u ponedeljak.

Za pomaganje Ratku Mladiću u skrivanju, to jest učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, optuženi su i Stanko i Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Marko Lugonja, Blagoje Govedarica, Borislav Ivanović i Tatjana, Bojan i Ljiljana Vasković.

Za to krivično delo kazna je od godinu dana do osam godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.