Suđenje bivšoj ministarki

Izvor: RTS, 03.Nov.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje bivšoj ministarki

Pred Višim sudom u Beogradu počelo suđenje bivšoj ministarki za telekomunikacije Mariji Rašeti Vukosavljević i njenim saradnicima. Optuženi se terete za malverzacije tokom rekonstrukcije beogradskog aerodroma. Bivša ministarka kaže da je suđenje političko.

Bivšoj ministarki za telekomunikacije Mariji Rašeti Vukosavljević i njenim saradnicima u Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje zbog optužbi za malverzacije tokom opremanja i rekonstrukcije beogradskog aeorodroma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Rašeta Vukosavljević i njeni saradnici terete se da su tokom 2003. i 2004. godine nezakonito pribavili imovinsku korist od više od 1,5 miliona dinara prilikom izrade projekta i rekonstrukcije Terminala-2 i VIP salona na beogradskom aerodromu.

Bivša ministarka je trećeoptužena u procesu i svoju odbranu će izneti sutra.

Osim nje optuženi su nekadašnji direktor beogradskog aerodroma Branislav Vitasović i njegov zamenik Duško Grilihes, bivši pomoćnik generalnog direktora Slađan Ivković, tadašnji direktor i vlasnik "Termoenergo-inženjeringa" Jovan Đenadić, kao i suvlasnici preduzeća "Kolubara invest gradnja" Dejan Mišović i Lazar Bunčić.

Duško Grihiles je na današnjem suđenju rekao da navodi optužnice nisu tačni i da se ne oseća krivim.

Grihiles je naveo da je tender za izvođenje radova i nabavku opreme raspisan 27. februara 2003. u skladu sa propisima po takoznavom "restriktivnom postupku" za šta je, dobijena saglasnost Uprave za javne nabavke.

Kao najbolji ponuđač, kako je rekao, izabran je konzorcijum Termoenergo inženjering, koji je imao navišu cenu, jer je "jedini ispunjavao kriterijume kvaliteta".

"Tačno je da je ta ponuda bila najskuplja, ali Uprava za javne nabavke je dala saglasnost da kvalitet bude presudan u odabiru izvođača radova", rekao je Grihiles ističući da je u pitanju bio objekat od "nacionalnog značaja".

"Za opremanje VIP salona izabrano je preduzeće Kolubara invest gradnja zato što su dali najpovoljniju ponudu i najnižu cenu", rekao je Grilihes.

Iz postupka protiv će biti izdvojen proces protiv Đenadića, jer je medicinskim veštačenjem utvrđeno da zbog bolesti ne može da prisustvuje suđenju. Đenadić se nalazi u bolnici "Sveti Sava" i u teškom je zdravstvenom stanju.

Marija Rašeta Vukosavljević, ministarka u vladi Zorana Đinđića, i njeni saradnici uhapšeni su u novembru 2004. godine. Po izlasku iz pritvora Rašeta-Vukosavljević je negirala svoju umešanost u malverzacije na aerodromu "Beograd" i isticala da je njeno hapšenje bilo politički motivisano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.