Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje: Snimci deportacije

Beograd -- Na suđenju optuženima za ratne zločine u opštini Zvornik prikazani snimci deportacije bosanskih Muslimana.

Na suđenju za ratne zločine u opštini Zvornik, 1992, danas su prikazana dva televizijska priloga o deportaciji bosanskih muslimana iz zvorničkih sela Kozluk i Skočić, a predočeni su i transkripti sa saslušanja četiri zaštićena svedoka.

Prvi snimak, koji se odnosi na deportaciju 1.822 Muslimana, objavljen je na Radio-televiziji Srbije 27. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juna 1992, a drugi, dokumentarni film "Deportacija: nagrada za lojalnost", rađen u nezavisnoj produkciji, objavljen je na Televiziji B92, ali nije precizirano kada.

Na oba priloga vidi se konvoj osoba koji su u proleće 1992. iz Kozluka i Skočića, u 15 autobusa, preko Loznice prevezeni do Šapca, a zatim odatle vozom preko Palića, deportovani u Mađarsku.

Na današnjem pretresu prikazani su i transkripti sa saslušanja svedoka koji su svedočili pod pseudonimima B, G, D i Đ, a koji su u proleće 1992. bili zatvoreni u Domu kulture u Čelopeku.

Prema rečima predsedavajuće sudskom veću Tatjane Vuković, oni su više puta odbili da neposredno svedoče u postupku koji se protiv šest optuženih vodi u Beogradu, pa je odlučeno da njihovi iskazi iz istrage budu prikazani u pismenoj formi.

Za deportaciju muslimanskih civila iz opštine Zvornik i zločine na nekoliko lokaliteta, optuženi su tadašnji predsednik Privremene vlade Zvornika Branko Grujić, komandant štaba Teritorijalne odbrane Branko Popović, pripadnici jedinice Žute ose Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Dva prvooptužena se terete da su znala, ali da nisu sprečila zločine pripadnika Žutih osa u Domu kulture u Čelopeku i lokalitetima Ekonomija i Ciglana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.