Izvor: B92, 11.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Perišiću 30. aprila

Hag -- Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Momčilu Perišiću pred Tribunalom moglo bi da počne 30. aprila, najavio sudija Patrik Robinson.

On je stranama u postupku rekao da do tog roka moraju biti spremne za suđenje, istakavši kako mu se čini da se Tužilaštvo ne priprema efikasno za početak procesa. Od 366 svedoka, koliko ih za sada ima na listi Tužilaštva, 160 bi trebalo da svedoči uživo. Robinson je Tužilaštvu naložio i da do decembra dostavi predlog o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skraćenju optužnice protiv Perišića.

U optužnici se Momčilo Perišić, za period 1993-1995, tereti na osnovu individualne krivične odgovornosti i na osnovu odgovornosti nadređenog, u osam tačaka za zločine protiv čovečnosti - ubistvo, nehumana dela, progone i istrebljenje, a u pet tačaka optužen je za kršenja zakona i običaja ratovanja - ubistvo i napade na civile.

Postupak protiv Momčila Perišića je u pretpretresnoj fazi. Predao se Tribunalu početkom marta 2005, a 9. juna iste godine odobreno mu je privremeno puštanje na slobodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.