Suđenje Paravinji odloženo

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Paravinji odloženo

Šibenik -- Dugonajavljivano suđenje Draganu Paravinji za pokušaj silovanja i teško ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić nije počelo jer je optuženi otkazao punomoć advokatu.

Pripremno suđenje je trabalo da počne u 9 sati pred Županijskim sudom u Šibeniku, a na njemu je trebalo da se Paravinja izjasni o krivici i da se odluči da li će sudski postupak biti dostupan za javnost ili ne.

Paravinja je doveden u sudnicu, ali je umesto da se izjasni o krivici sudiji rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da želi da otkaže punomoć svom advokatu, koji ga brani po olužbenoj dužnosti, obrazlažući taj svoj stav time da njegov branilac ništa nije učinio za njega, već da sve što radi pogoduje tužilaštvu, javlja Slobodna Dalmacija.

"Ja ne znam zašto je podignuta optužnica i mislio sam da će ovaj cirkus prestati", rekao je Paravinja, preno se agencije.

Na pitanje sudije Nives Nikolac zašto to tek sada traži, Paravinja je odgovorio da nije imao mogućnosti ikog kontaktira u zadnjih šest meseci.

Nakon toga je sudija odložila glavnu raspravu dok Paravinja ne dobije novog advokata po službenoj dužnosti, dodajući pri tom da će to biti u najkraćem mogućem roku i upozorila Paravinju da, ako u tom roku ne nađe advokata, više neće dopustiti odlaganje rasprave.

Podsetimo, Bilićevoj se svaki trag izgubio 7. juna prošle godine na čikolskom mostu na kojem je stopirala i ušla u Paravinjin kamion. Zbog nestale devojke bila je pokrenuta najveća potraga u istoriji Hrvatske, ali ni danas nije poznato šta je optuženi učinio s njenim telom.

Tragovi krvi i kosa Bilićeve pronađeni su posle u kamionu koji je vozio Paravinja, a on je uhapšen u Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj, gde se sklonio nakon što je u Hrvatskoj počela opsežna potraga.

Paravinja nikada nije priznao pokušaj silovanja, ali jeste ubistvo.

"Počela je da me psuje i vređa. Uspela me nekoliko puta odgurnuti nogom od sebe. U jednom je trenutku pokušala da izađe iz kabine pored mene i dalje me glasno psujući. U tom sam trenutku izgubio živce", ispričao je Paravinja istražiocima.

Novi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da dosadašnji način postupanja prema nestaloj devojci i njenoj porodici nije bio dobar zbog čega će biti promenjen.

Paravinja je od 16. februara ponovno u šibenskom zatvoru, nakon što je nešto kraće od dva meseca proveo u zatvoru u BiH gde je boravio zbog izricanja pravosnažne presude od dve godine i 10 meseci zatvora zbog silovanja koje je 2002. počinio na području Jahorine.

Dragan Paravinja pobegao je u Hrvatsku iz Srbije gde je osuđen zbog silovanja na četiri godine i pet meseci zatvora. S obzirom na to da ima i hrvatsko državljanstvo, tu je bio siguran jer nije mogao biti izručen. Radio je kao vozač kamiona.

Na pripremnom ročištu će, između ostalog, biti odlučeno hoće li suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost, s obzirom na to da je žrtva krivičnih dela za koje se Paravinja tereti maloletna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Paravinja otkazao advokatu, ništa od suđenja

Izvor: Mondo, 01.Mar.2012

Iako je bilo zakazano za danas u devet ujutro, suđenje Draganu Paravinji(44), optuženom za ubojstvo Antonije Bilić, je otkazano.

Nastavak na Mondo...

Odloženo suđenje Paravinji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Mar.2012

Pred Županijskim sudom u Šibeniku otkazano je za danas najavljeno sudenje Draganu Paravinji, optuženom za ubistvo Antonije Bilić iz Drniša.   Sud je doeno takvu odluku nakon što je Paravinja otkazao punomoć svom advokatu Branku Baici jer, kako je rekao, ne brani njegove interese.   Optužnicu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.