Suđenje Mladiću:Svedočio vatrogasac

Izvor: B92, 28.Avg.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću:Svedočio vatrogasac

Hag -- Svedok optužbe Džon Džordan potvrdio danas na suđenju Mladiću da su civili u Sarajevu bili izloženi svakodnevnim napadima sa položaja bosanskih Srba oko grada.

Džordan je za vreme rata u BiH u Sarajevu bio na čelu grupe međunarodnih vatrogasaca-dobrovoljaca, koja je pomagala u gašenju požara na obe strane fronta, ali, kako je rekao, u većini slučajeva u samom gradu.

Svedok je izjavio da su stanovnici Sarajeva "svakodnevno" bili napadani artiljerijom i snajperima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa okolnih uzvisina gde je bila razmeštena Vojske Republike Srpske.

"Svakoga dana video sam kako se puca na civile dok su obavljali svakodnevne poslove...To je bio njihov svakodnevni život", rekao je Džordan. "Ogromna većina" među žrtvama koje su njegovi vatrogasci zaticali u zapaljenim zgradama bili su, kako je precizirao, civili.

Pored genocida nad nesrbima u BiH, optužnica generalu Ratku Mladiću, tadašnjem komandantu VRS, na teret stavlja i terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Džordan je, kao primer nasilja nad civilima u Sarajevu, naveo ubistvo sedmogodišnjeg Nermina Divovića, snajperskim hicem koji je prethodno

ranio njegovu majku Dženanu Sokolović, 18. novembra 1994. u centru Sarajeva.

"Moji vatrogasci bili su na licu mesta i preneli su mi da je dečak s majkom prišao našem vozilu i tražio im bombone, što su deca često činila...Nekoliko trenutaka kasnije, oboje su bili pogođeni hicem", kazao je svedok.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak beživotnog detetovog tela u lokvi krvi na pločniku ispred gradskog muzeja u Sarajevu, okruženog Džordanovim vatrogascima.

Optuženi Mladić snimak je pratio mirno, bezizražajnog lica, glave oslonjene na levu ruku.

Džordan je posvedočio da je i sam 1995. bio pogođen snajperskim hicem sa srpske strane tokom gašenja požara na liniji razdvajanja, u blizini rovova Armije BiH.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Dragana Ivetića, svedok je potvrdio da su on i njegovi vatrogasci u Sarajevu bili naoružani i da su uzvraćali vatru ako bi bili napadnuti tokom intervencija. To je, po njegovim rečima, bilo neophodno zato što je 1992. na poslu stradao svaki peti sarajevski varogasac.

Na sugestiju branioca Ivetića da se, stoga, ne može sasvim isključiti mogućnost da su na meti snajperiste u novembru 1994, kada je "na žalost" ubijen Nermin Divović, zapravo bili naoružani vatrogasci, Džordan je uzvratio da je to "nemoguće".

"Sto odsto sam siguran da onaj ko je pucao na dete nije mogao videti nas, zato što smo bili zaklonjeni. Niko nije mogao ciljati nas, a ubiti dete", naglasio je svedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Džordan je potvrdio da je ABiH iz Sarajeva gađala položaje VRS iz pokretnih minobacača, precizirajucih da je 1994. video kako jedno takvo oruđe otvara vatru iz kruga bolnice na Koševu. Zbog nepreciznosti minobacača, ispaljene granate mogle su padati i na

gradsko područje, prihvatio je svedok, na sugestiju Mladićevog advokata.

Džordan je potvrdio da je 1995. tokom gašenja požara, bio lakše ranjen šrapnelom minobacačke granate za koju veruje da je ispaljena sa položaja ABiH.

Kazao je i da je tokom gašenja požara u civilinim objektima u Sarajevu "često" zaticao skriveno oružje. Svedok je potvrdio i da je, kao bivši američki marinac, pre angažmana u Sarajevu privatno obučavao vojnike u inostranstvu. Negirao je, međutim, da je u BiH došao po nalogu vlade SAD.

Optuženi Mladić zatražio je preko advokata Ivetića, na kraju unakrsnog ispitivanja, da i sam postavi dva pitanja svedoku, ali mu sudije to nisu dozvolile, uz obrazloženje da sva pitanja može postaviti posredstvom branilaca.

Suđenje Mladiću, iskazom sledećeg svedoka optužbe, biće nastavljeno sutra.

General Mladić optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN. 1992-95.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje Mladiću: Vatrogasac svjedočio o napadima u Sarajevu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Avg.2012

HAG - Svjedok optužbe Džon Džordan potvrdio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da su civili u Sarajevu 1992-95. bili izloženi svakodnevnim napadima sa položaja bh. Srba oko grada.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Svedočio Mladićev drugar iz mladosti

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2012, 17:56

Dvojica preživelih svedoka su danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu opisala masovna ubistva Muslimana koja su u leto 1992. kod Kalinovika i Ključa, kako oni tvrde "počinile srpske snage pod Mladićevom kontrolom." ..Hadžić potvrdio da je u detinjstvu sa Mladićem "igrao lopte"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Saslušan još jedan svedok o Mladiću

Izvor: B92, 30.Avg.2012, 15:38

Hag -- Dokazni postupak tužilaštva protiv generala Ratka Mladića nastavljen je danas pred Haškim tribunalom iskazom zaštićenog svedoka RM-018 iza zatvorenih vrata...Zatvorena sednica najviša je mera zaštite identiteta svedoka u postupcima pred Tribunalom...Mladićeva odbrana prethodno je okončala...

Nastavak na B92...

Pružena ruka genocidnog generala

Izvor: SandzakPress.net, 30.Avg.2012

BiH – Dvojica preživjelih Bošnjaka opisala su u srijedu, u nastavku suđenju Ratku Mladiću masovna ubistva koja su srpske snage počinile u ljeto 1992. godine u općinama Kalinovik i Ključ. Zaštićeni svjedok RM-010 govorio je o ubistvima više desetina Bošnjaka počinjenih u okolini škole...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.