Suđenje Milovanoviću i u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Milovanoviću i u Zagrebu

ZAGREB - Željku Milovanović koji u pritvoru u Beogradu čeka suđenje zbog postavljanja eksploziva kojim su 23. oktobra 2008. ubijeni suvlasnik i novinar nedeljnika "Nacional" Ivo Pukanić i njegov saradnik Niko Franjić sudiće se i u Zagrebu, odlučio je Vrhovni sud Hrvatske.

Sud je odbio Milovanovićevu žalbu kojom je tražio zamrzavanje sudskog postupka koji se protiv njega vodi pred zagrebačkim županijskim sudom, kako bi mu se sudilo samo u Beogradu.

Iako Milovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije u bekstvu nego pod nadzorom u Srbiji, sud je zaključio da postoje svi zakonski uslovi da mu se sudi i u Zagrebu. Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je u oktobru prošle godine protiv njega i još petorice podigao optužnicu za ubistvo i udruživanje u zločinačku organizaciju koja je ubila Pukanića i Franjića.

Nakon sudske odluke nema prepreka za početak suđenja za to ubistvo, koje je zakazano za 3. februar. Na optuženičkoj klupi županijskog suda u Zagrebu treba da se nađu optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović.

Matanići, Mafaljani i Đurović su u pritvoru zagrebačkog zatvora Remetinec od kraja oktobra 2008. godine. Osim Milovanovića neće biti ni odbeglog Bojana Gudurića za kojim je hrvatski MUP raspisao poternicu i nagradu od 100.000 kuna (13.700 evra).

Hrvatski mediji za pomenutu šestorku ističu da ih USKOK tereti da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je ubila Pukanića po nalogu Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kome će se za taj zločin suditi u Beogradu, zajedno s Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem.

Željko Milovanović koji je nekad bio pripadnik "Crvenih beretki", višestruki je begunac iz zatvora koji se tereti i za više krivičnih dela u Srbiji. Rodom je iz Belog Manastira i državljanin je Hrvatske, BiH i Srbije. Za njim su poternice raspisali Interpol, ali i osječki županijski sud koji ga traži zbog ratnog zločina protiv civila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.