Izvor: B92, 10.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Miloševiću ulazi u treću godinu

Hag -- U Haškom tribunalu u utorak je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, prekinuto prošle nedelje zbog bolesti optuženog. Kako javlja specijalni izveštač B92 iz Haga Ljubica Gojgić, proces se nastavlja ubrzanim tempom u skladu sa odlukom Sudskog veća da Tužilaštvo mora da završi izvođenje dokaza po sve tri optužnice protiv Miloševića za pet radnih dana, odnosno do 19. februara. U završnici dokaznog postupka Tužilaštva očekuju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedočenja međunarodnih zvaničnika i zaštićenih svedoka. Dokumenti Tužilaštva najavljuju pojavljivanje bivšeg ambasadora Venecuele u Ujedinjenim nacijama Dijega Arilje, koji je svojevremeno oštro kritikovao Evropu zbog "tolerisanja genocida nad muslimanima u Bosni", i švedskog diplomatu Karla Bilta, koji bi trebalo da govori o događajima iz jula 1995, odnosno o susretu s Miloševićem u danima neposredno posle pada Srebrenice. Dolazak francuskog generala Filipa Moriona, bivšeg komandanta snaga UN u Bosni, najavio je Milošević, u jednom od dijaloga s Tužilaštvom, a o svom ponovnom dolasku u Hag, uprkos ranijim tvrdnjama da neće svedočiti u drugim procesima, progovorila je, preko beogradskih medija, bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Sudsko veće izdalo je nalog po kom izvođenje dokaza Tužilaštva u ovom procesu mora biti završeno za pet, a ne za sedam dana, kako je ranije bilo predviđeno, s tim što će dnevne sednice, umesto četiri, trajati pet i po sati. U pomenutom nalogu sudije su iznele uverenje da je "u interesu pravde" da dokazni postupak Tužilaštva bude završen do 19. februara, ali nisu objasnile zašto je baš taj datum uzet kao rok posle kog bi ti ineteresi eventualno bili narušeni. Ove nedelje suđenje Miloševiću ulazi u treću godinu. Dokazni postupak Tužilaštva trajao je, do sada, 279 radnih dana, a navode tri haške optužnice, podignute protiv bivšeg predsednika Jugoslavije, koje ga terete za ratne zločine, a bosanska i za genocid, dokazivala su svedočenja 292 svedoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.