Izvor: B92, 22.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Miloševiću: Sudija Ričard Mej podneo ostavku

Beograd -- Predsedavajući sudskog veća Haškog tribunala koje sudi bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, britanski sudija Ričard Mej podneo je ostavku na tu funkciju. U izjavi predsednika suda Teodora Merona, kojom je potvrđeno da se sudija Mej povlači, kaže se da je
ostavka upućena zbog bolesti. U saopštenju se kaže da bi s obzirom na utvrđeno oboljenje, sudiji Meju "bilo sve teže da obavlja svoju funkciju" i da on zato veruje da je povlačenje iz procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u interesu pravde. Mandat sudije Meja ističe 31. maja, kada bi u Tribunalu trebalo
da počne izvođenje dokaza i svedoka koji će izabrati Milošević. Na ostalim članovima veća, sudiji Patriku Robinsonu sa Jamajke i O-Gon Kvonu iz Južne Koreje sada je da odluče da li će suđenje Miloševiću ipak biti nastavljeno u utorak, kako je predviđeno, odnosno da li će veće u krnjem sastavu ispratiti završnicu dokaznog postupka Tužilaštva, za koju su određena samo još dva dana.

Potom će u Tribunalu uslediti komplikovaniji proces imenovanja novog sudije, kako bi sastav sudskog veća bio kompletiran. Prema pravilima Tribunala ukoliko se ne slozi sa odlukom da suđenje bude nastavljeno tako što će sudiju Meja zameniti novi sudija, optuženi može da uloži
žalbu i tada će konačan raspret zavisiti od odluke Žalbenog veća. Novi sudija koji će biti imenovan za člana sudskog veća, prema istom pravilu, mora da potvrdi da je upoznat sa predmetom. U procesu koji se vodi protiv Miloševića to praktično znači da će novi sudija morati da pročita preko 30,000 stranica transkripta sa suđenja i da pogleda nekoliko stotina hiljada stranica raznih dokumenata koji su, za dve godine suđenja, prošli kroz sudnicu.

Sudija Ričard Mej postao je sudija Haškog tribunala 1997. godine. Osim na suđenju Miloševiću, bio je sudija veća koje je Biljanu Plavšić osudilo na 11 godina zatvora, kao i veća pred kojim je trebalo da bude vođen proces protiv bivših funkcionera Milana Milutinovića, Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanića.

Pravni savetnik Miloševića, advokat Zdenko Tomanović za B92 kaže da se, ukoliko je jedan sudija Sudskog veća odsutan više od pet dana, primenjuje pravilo o postupku i dokazima po kome mora da bude određen drugi sudija. U tom slučaju, kaže Tomanović, postupak se nastavlja tamo gde je započet samo uz izričitu saglasnost optuženog, što ne isključuje mogućnost poništavanja celog procesa. "Ukoliko optuženi ne da tu saglasnost, ceo postupak počinje ispočetka. Međutim, moguća je situacija da se postupak nastavi tamo gde je zastao, čak iako optuženi ne da tu saglasnost, i to ukoliko sve ostale sudije budu jednoglasne u tome da bi to bilo u interesu pravde, i ukoliko novi član sudskog veća daje potvrdu da se prethodno upoznao sa predmetom. Da li će gospodin Milošević, ili ne, dati takvu saglasnost da se suđenje nastavi tamo gde je prekinuto ili pak da suđenje počne ispočetka, to ćemo tek videti", rekao je Tomanović.

Njujork Tajms je takođe objavio vest o povlačenju sudije Meja, navodeći da zvaničnici ne žele da komentarišu prirodu bolesti sudije Meja uz objašnjenje da je to privatna stvar ali da se nezvanično može čuti da "zbog ozbiljnosti bolesti zvaničnici razmatraju i mogućnost da sudija neće moći da se u dogledno vreme vrati svojm dužnostima i da će možda morati da bude zamenjen."

Njujork tajms piše da bi to dovelo do daljeg odlaganja procesa koji se i inače često prekida zbog lošeg zdravlja Miloševića, a da bi eventualno imenovanje novog sudije izazvalo i dodatne probleme. Prema pravilima suda, piše list, Milosević, koji se brani sam, mora dati saglasnost za promenu sudije. Njegovi argumenti mogu doduše biti odbijeni, u kom slučaju on može da se žali Žalbenom veću Tribunala. Pravilnik Miloševiću daje i mogućnost da zatraži da se, zbog novih okolnosti, suđenje poništi i da bude organizovan novi proces, piše dopisnik Njujork Tajmsa iz Haga.

Ceo tekst Njujork tajmsa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.