Izvor: B92, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Krajišniku okvirno zakazano za 2. februar

Hag -- Suđenje bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku, optuženom za genocid u BiH, trebalo bi da pred Haškim tribunalom počne u februaru iduće godine, rekao je u četvrtak sudija Alfons Ori. Na statusnoj konferenciji, sudija Ori je precizirao da je planirano da proces počne 2. februara, ali da se ne može garantovati da će tako i biti, između ostalog, i zbog toga što je Krajišnik promenio advokate.

Optuženi Krajišnik rekao je da bi želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da mu suđenje počne "sutra", jer je već četvrtu godinu u pritvoru Tribunala u Ševeningenu, ali da u sadašnjim uslovima ne može da pripremi svoju odbranu. On je rekao da ne može dovoljno da kontaktira sa svojim braniocem zbog toga što govore različite jezike i zatražio je pomoć suda.

Krajišnik se požalio na odluku sudskog sekretarijata da sam mora snositi troškove odbrane u iznosu od 12.950 dolara mesečno, tvrdeći da nema toliko novca i da je odluka doneta na osnovu "lažnog veštačenja". "Ja nisam kriv i to mogu dokazati. Zato moram imati kvalitetnu odbranu, bez koje se ne mogu odbraniti od optužnice s najtežom kvalifikacijom koju ovaj sud poznaje", naglasio je optuženi.

Krajišnik je upozorio da će, ako ne bude mogao da ima kvalitetnu odbranu, "prestati da se brani".

Krajišnik je kazao i da ima problema s potencijalnim svedocima odbrane, od kojih se većina "posakrivala" iz straha da bi mogli biti uhapšeni i poslati u Sarajevo ili u Hag. U pritvoru Haškog tribunala, Krajišnik je od 3. aprila 2000. godine, kada ga je na Palama uhapsio Sfor. U prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalu, 7. aprila, izjavio je da nije kriv po tačkama optužnice. On je optužen za genocid nad bosanskim Muslimanima tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.